Westerdals dømt til å betale tilbake nesten 30 millioner til tidligere elever

Elevene ved Westerdals gikk til gruppesøksmål mot skolen, og Oslo tingrett slår fast at skolen har overfakturert elevene i en årrekke.

Westerdals ved Vulkan nederst på Grünerløkka. Siloen bak er studentboliger.
Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Westerdals ved Vulkan nederst på Grünerløkka. Siloen bak er studentboliger. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Foto: Brun, Thomas

De tidligere studentene krevde 29 millioner kroner tilbakebetalt fra den private høyskolen Westerdals Oslo ACT, fordi skolens forløper Westerdals School of Communications (WSoC) tok over dobbelt så mye i skolepenger i årene 2003–2012 som lovverket tillot.

Erling Løken Andersen, grupperepresentant for de saksøkende eks-studentene sa det ikke er pengene som er hovedsaken for studentene.

– De er primært motivert av prinsippet om at en skole ikke skal kunne kreve en ulovlig høy pris av elevene sine, sa Andersen i retten.

Han kaller nå dommen «knusende».

Ønsket ikke sak

– Vi har akkurat mottatt dommen, og nå trenger vi først tid til å studere den. Tingretten har gitt saksøkerne medhold i kravet om tilbakebetaling av 29 millioner kroner, men ikke i kravet om prisavslag, sier rektor Tine Widerøe ved Westerdals Oslo ACT, som første reaksjon på dommen onsdag ettermiddag.

– Vårt fokus er – og vil fortsatt være – å sørge for at dagens studenter ikke blir skadelidende som følge av historiske forhold på den tidligere skolen Westerdals School of Communication, sier Widerøe videre i pressemeldingen fra skolen.

Skolen vil nå gjennomgå dommen grundig og vurdere veien videre.

– Ikke trodd

– Dommeren har ikke trodd på noe av det Westerdals har anført, sier Løken Andersen til Nettavisen etter at dommen falt.

Dommen er den foreløpig siste omdreiningen i det omfattende Westerdals-komplekset, som ble rullet opp av Dagens Næringsliv høsten 2015.

Uberettiget statsstøtte

Avisen avdekket at skolens forløper hadde mottatt uberettiget statsstøtte i en tiårsperiode for flere linjer som manglet godkjenning, at skolens eiere etter departementets oppfatning ulovlig overførte over 100 millioner kroner fra skoler som fikk statsstøtte til morselskapet slik at pengene ble fritatt for utbytteforbud, samt at skolen hadde tatt ulovlig mye skolepenger fra elevene.

Økokrim siktet 10. mai 2016 Westerdals for grovt bedrageri, men henla saken på grunn av bevisets stilling i juni i år. Kunnskapsdepartementet krevde opprinnelig 84 millioner kroner tilbakebetalt i uberettiget statsstøtte, men inngikk tidligere år et forlik med skolen om å betale tilbake 42 millioner kroner.

Mer innhold fra TV 2