Eksamen student (Foto: Colourbox)
Eksamen student (Foto: Colourbox)

Vil straffe studenter som stryker

5000 kroner i bot er passe, mener professor.

De fleste høyere studier i Norge tilbyr kontinuasjonseksamen til studenter som strøk eller ikke møtte på sin ordinære eksamen. Den nye sjansen gis gjerne tidlig i neste semester.

Dette vil Ivar Sønbø Kristiansen, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, ha slutt på, skriver aftenposten.no.

– Å stryke eller ikke møte på eksamen bør ha konsekvenser. Å tilby studentene en ny mulighet noen måneder senere koster universitetene mye, mens studentene ikke betaler en krone, sier Kristiansen til nettavisen.

Falske sykmeldinger

Han mener at studentene som ikke består bør vente til neste eksamen eller betale en bot på 5.000 kroner for en kontinuasjonseksamen. Kristiansen, som selv er lege, mistenker også at friske studenter lurer til seg sykmelding før eksamen.

– Fakta er nok at studenter som hevder de var syke ikke var godt nok forberedt, og et system som åpner for en slik utnyttelse bør avskaffes, sier han.

Møter ingen jubel

Utspillet møter motstand hos Norsk studentorganisasjon.

– Enkelte studenter spekulerer nok i bedre resultater på konteeksamen, men jeg tror flertallet av dem som ikke møter har gode grunner til det. Høyere utdanning skal være gratis i Norge. Ingen skal kunne betale seg til bedre eksamensordninger, sier organisasjonens leder Anne Karine Nymoen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2