– Vil skape vanvittig kaos
Eksperter mener Norge undervurderte trusselen.

Sjøforsvaret ser i økende grad «mistenkelig russisk aktivitet» langs Norges kyst. Spionfly og ubåter kjører frem og tilbake over infrastrukturen.
Gassrørledningene i Nordsjøen er avgjørende, ikke bare for oss, men for hele Europa som aldri har vært mer avhengig av norsk gass.
TV 2 har omtalt et omfattende videomateriale fra Sjøforsvaret, som blant annet viser russisk aktivitet ved Norges kanskje mest åpenbare sabotasjemål.
Se video av de russiske fartøyene her
– Det er ikke mange måter å ramme hele Europa på, men én av dem er å ramme Nordsjøen, sier forsker ved sjøkrigsskolen og NUPI , Ståle Ulriksen.
– Vil skape vanvittig kaos
Det er ikke bare gassrørledningene som kan rammes av en fremmed makt som vil ramme Norge og Europa til sjøs.
7. januar i fjor ble en av internettkablene mellom Svalbard og fastlands-Norge brutt på mystisk vis.
– Det er ganske sikkert at det var en russisk tråler, mener Ulriksen.

Den russiske tråleren Melkart-5 passerte over kablene mer enn 140 ganger før den sluttet å fungere, skrev blant andre NRK.
Det finnes om lag 500 slike undersjøiske kommunikasjonskabler i verden, dusinvis av dem mellom Europa og USA. Disse er helt avgjørende for at alt fra Youtube til transaksjoner i finansmarkedet fungerer.

Slike kabler ligger gjerne i spesielt avsidesliggende områder med lite tilsyn – men lett tilgjengelige for ubåter eller ubemannede undervannsfarkoster.
– Hvis du kutter de transatlantiske kablene vil du skape et vanvittig kaos i finansverdenen og børsene vil få panikk. Det er store greier og åpenbare mål hvis du vil ramme noe.

Saken med den russiske tråleren ble henlagt i mangel på bevis, selv om politiet mente det måtte være mennesker som sto bak.
– Det var internasjonalt farvann og den hadde lov til å seile der. Rundt oljeplattformer er det sikkerhetssoner (500 meter), men det finnes ikke rundt rørledninger eller kabler, sier Ulriksen.
Kalddusjen
Nord Stream-eksplosjonene førte til at Norge økte beredskapen i havområdene betraktelig. Ulriksen advarte tidlig mot faren for sabotasje og Norge har vært alt for dårlig forberedt.
– Nord Stream ble en vekker for Norge?
– Norge fikk en kalddusj, sier Ulriksen.
Frigir ny video av gasslekkasjen
Etter Nord Stream-hendelsen gjorde Norge et skikkelig skippertak, sier han.
Forsvaret har sammen med Nato økt tilstedeværelsen og overvåkningen av infrastruktur, i tillegg til at olje- og gassindustrien selv har økt sikkerheten.
– Norge er et av landene i verden med størst kapasitet på disse tingene. Vi har vanvittig god teknologi, masse flinke folk i sivile selskaper som sammen med Forsvaret fikk oversikt over 9000 kilometerer med rørledninger på kort tid. Vi vet mye om hva som skjer i Nordsjøen nå, sier Ulriksen.
Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets Høgskole, mener Norge var altfor dårlig forberedt på disse truslene før Nord Stream eksploderte.
– Man har nok vært klar over trusselen, men så har man ikke sett hvor mye risikoen har økt. Nord Stream førte derfor til stor oppstandelse i Norge og Europa med tanke på sårbarheten man har i denne infrastrukturen.
Han mener også at Norge har fått mye bedre oversikt, men tror en sofistikert operasjon fremdeles vil kunne ramme norsk infrastruktur.