TOPPEN IKKE NÅDD: I uke 2 fikk hele 5,7 prosent av dem som gikk til legen i Norge diagnosen «influensalignende sykdom». Toppen er trolig ikke nådd.  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
TOPPEN IKKE NÅDD: I uke 2 fikk hele 5,7 prosent av dem som gikk til legen i Norge diagnosen «influensalignende sykdom». Toppen er trolig ikke nådd. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Vil ikke gi vaksine til alle

Det er å kaste penger ut av vinduet, mener Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk.

Massevaksinasjon mot svineinfluensa koster minst 650 millioner kroner.

Solbakk kaller det en lite kostnadseffektiv bruk av helsekroner å vaksinere hele befolkningen mot en epidemi han omtaler som harmløs for de fleste, skriver Vårt Land.

– Det er vanvittig å bruke så mye penger på vaksine til hele befolkningen. Man vet med ganske stor sikkerhet at denne epidemien vil ramme de aller, aller færreste på noen måte som er mer alvorlig enn vanlig influensa, sier Solbakk, som er teolog, lege og professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

Norge har kjøpt inn 9,4 millioner vaksinedoser til 69 kroner stykket, totalt 650 millioner kroner.

Vaksinen, som er ventet å være klar i september-oktober, vil være gratis for alle, men det er ikke avklart om man må betale for å få satt vaksinen. Om også det skal være gratis vil staten bruke enorme summer på massevaksinasjonen. Hvis det tar fem minutter å sette hver vaksine på landets 4,7 millioner innbyggere, vil det koste nesten 800.000 arbeidstimer. Vaksinen må settes to ganger.

Solbakk har ikke sans for argumentet om at det er bedre å være føre var.

– Nei, det er ikke nødvendig å være føre var for 98 prosent av befolkningen i forhold til en epidemi som vil fortone seg som en vanlig forkjølelse eller en lettere influensa, svarer Solbakk.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er det nå registrert 1.154 svineinfluensadødsfall på verdensbasis.

– I forhold til den årlige influensaen er det et lite tall, mener Solbakk. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2