Vil ha Notodden, Rjukan og Odda på Unesco-liste

Regjeringen ønsker at Notodden, Rjukan og Odda skal bli med på Unescos verdensarvliste.

– Planen og håpet er å gjøre Norges industrielle vugge til en del av verdensarvlisten. Disse stedene representerer en omforming av et fattig land til et av verdens rikeste. De var spredte jordbruksbygder som ble storindustrisamfunn, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Han sier det vil ha stor betydning om stedene får den viktige anerkjennelsen Unescos verdensarvliste vil gi dem

– Det vil trekke turister, og vi håper også at det vil bety noe for næringslivet og sysselsettingen, sier miljøvernministeren.

Han mener det dessuten vil bety mye for innbyggernes selvbilde og være en oppmuntring til å lære om norsk industrihistorie.

– Hvor store er sjansene for at dette blir noe av?

– Vi er optimistiske. Stedene representerer en unik historie om fossekraft som ble omgjort til flytende jern og kunstgjødsel. Men det er mye arbeid som skal til. Vi samarbeider med Riksantikvaren og kommunene og håper å se stedene på verdensarvlisten i 2014, sier Solheim.

Han var torsdag på besøk på Notodden og i Rjukan, og besøkte Odda i april.

Norge har sju steder på Unescos verdensarvliste i dag. Det er Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Røros, Helleristningene i Alta, Vegaøyene i Nordland, Struves meridianbue og Geirangerfjorden/Nærøyfjorden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2