Vil gi politiet kortere frist før varetekt

Justisministeren vurderer å stramme inn på politiets mulighet til å holde personer i arrest i inntil tre døgn før de må framstilles for varetekt.

Politiet kan i dag holde en person i politiarrest i inntil 72 timer før de må bestemme seg for om vedkommende skal slippes fri eller framstilles for varetektsfengsling i retten. Dette skal gi politiet den nødvendige tiden til å skaffe bevis solide nok til å få fengslet en siktet person eller å avkrefte en mistanke slik at vedkommende kan slippes fri.

Denne ordningen har fått mye kritikk, blant annet fordi den ikke er i samsvar med fristen på to døgn for å overføre innbrakte personer fra glattcelle til fengsel.

- Vi tar kritikken mot at pågrepne sitter for lenge i politiarrest svært alvorlig og vurderer derfor om en innstramming av fremstillingsfristen kan være et bidrag i riktig retning, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Han sender nå et forslag om å korte ned dagens frist til to døgn ut på høring. Fristen for svar er satt til 1. mars neste år. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2