TREIGT: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sier han aldri har vært gjennom budsjettforhandlinger med svakere fremdrift enn årets. Her fra forhandlingenes første dag for nøyaktig to uker siden. Foto: Terje Bendiksby/NTB
TREIGT: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sier han aldri har vært gjennom budsjettforhandlinger med svakere fremdrift enn årets. Her fra forhandlingenes første dag for nøyaktig to uker siden. Foto: Terje Bendiksby/NTB
Statsbudsjettet:

– Vi ligger veldig dårlig an

SV mener det må store framskritt til i budsjettforhandlingene for å nå egne frister. Mandag kveld var finansministeren i internt Sp-møte på Stortinget.

Etter det TV 2 forstår, var budsjettforhandlingene et av temaene på møtet Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad deltok på med Senterpartiets finanspolitikere mandag kveld.

Vedum understreker at kontakten med egne partifeller ikke bør tolkes som at det er noe dramatikk i forhandlingene.

– Dette her var bare en prat. At jeg er innom Stortinget, er helt vanlig, sier finansministeren.

Også statssekretær Astrid Huitfeldt (Ap) ved Statsministerens kontor var med på deler av møtet. Hun var til stede i Stortinget for å bistå med budsjettforhandlingene.

– Forventer framskritt

Foreløpig er det Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen, Senterpartiets finanspolitiske talsperson Geir Pollestad og SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes som forhandler om neste års statsbudsjett. Regjeringen er i mindretall på Stortinget, og må derfor forhandle for å få budsjettet vedtatt.

Mandag ettermiddag avsluttet de tre forhandlingene for dagen.

– Nå går vi alle hver til vårt, og så forventer vi framskritt i morgen, hvis ikke ligger vi dårlig an, sier SVs forhandlingsleder, Torgeir Knag Fylkesnes til TV 2 etter et tre timer langt forhandlingsmøte mandag ettermiddag.

– Hva vil det si?

– Vi ligger fortsatt langt unna hverandre politisk.

Formelt er fristen for å ha en budsjettinnstilling klar førstkommende fredag. Det er en frist budsjettpartnerne har brutt før, og ser ut til å gjøre igjen.

– Vi ligger veldig dårlig an i forhold til frister. Nå trenger man å intensivere arbeidet veldig, sier Fylkesnes videre.

– Treigeste av dem alle

Selv om denne fristen ikke nås, kan det fortsatt komme en budsjettenighet som et såkalt løst forslag, som legges fram til votering i Stortinget. Etter planen skjer dette 1. desember.

Etter et første forhandlingsmøte mandag røpte SV at de var klar for å forhandle i helgen, men det ble ikke noe av.

– Hvor trenger du bevegelse?

– Det er fundamentale forskjeller. Det handler om den dyrtida som folk opplever, der folk i full jobb har havnet i matkø. Vi kan ikke akseptere slikt i Norge, så vi må gjøre noe som sørger for bedre fordeling. På miljø, klima og natur er det stor distanse, og på bistand, sa Fylkesnes da, og understrekte:

– Jeg tror jeg har vært med på rundt 15 forhandlinger i løpet av året som har gått. Dette er nok den treigeste av dem alle.

– Stor avstand

Forhandlingsleder fra Ap, Eigil Knutsen, bekrefter at det er stor avstand mellom SV og regjeringspartiene.

Knutsen, som er leder av Finanskomiteen, tør ikke å love en enighet innen fredag.

– Det er vanskelig å si akkurat når jeg tror vi lander en enighet. Men vi trenger nok store deler av denne uka, sier Ap-politikeren.

Det skal være planlagt et nytt forhandlingsmøte mellom Ap, Sp og SV 09.30 tirsdag.