Venstre-topp mener homofile må få gi blod

Selv om det er mangel på blodgivere i Norge, nektes homofile personer å gi blod. Praksis er både utdatert og diskriminerende, mener lederen av Trondheim Venstre.

– Homoseksuelle menn som er i faste forhold og ikke har byttet partner på et år, kan ikke sies å bedrive risikoatferd. Likevel blir de utestengt på livstid fra å gi blod, sier Ina Roll Spinnangr til Adresseavisen.

Hun understreker at hun ikke er motstander av å gi personer med risikofylt atferd karantenetid, men sier det er spesielt at en gruppe mennesker nektes å gi blod på grunn av kjønn og legning, samtidig som det er stor mangel på blodgivere.

Tall fra Blodbanken viser at Norge mangler 30.000 blodgivere på landsbasis.

– Begrunnelsen for forbudet mot homofile blodgivere er at sex mellom menn gir økt risiko for hepatitt og hiv. Antistoffene mot disse sykdommene er imidlertid alltid sporbare i blod i løpet av tre måneder etter smitte, og i svært sjeldne tilfeller opp mot et halvt år. I Sverige har man valgt å ha en karantenetid for homofile på ett år. Norge må følge etter og avslutte en diskriminerende og utdatert blodgiverpraksis overfor menn som har sex med menn, sier Spinnangr.

Selv om retten til å gi blod ikke er en fanesak for Landsforeningen for lesbiske og homofile, sier nestleder Frode Fredriksen at forbudet er en forunderlig praksis som de er lite begeistret for. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2