Julestemning utenfor Stortinget. Dronebilde. Foto: Jan-Petter Dahl/TV 2
Utenriksminister Anniken Huitfeldt og stortingspresident Masud Gharahkhani besøker Ukraina. Foto: Elias Engevik/TV 2
ALVORLIG: Stortingspresident Masud Gharahkhani sier at innholdet i varselet fra Skatteetaten er alvorlig for Stortinget som institusjon. Foto: Jan-Petter Dahl/ Elias Engvik/ TV 2
Skatteetaten bekrefter:

Varsel om skattesmell berører 45 politikere: – Det er veldig alvorlig

Stortinget skylder snaut 1,4 millioner kroner i arbeidsgiveravgift etter pendlerboligsakene, varsler Skatteetaten. Varselet gjelder 28 stortingspolitikere og 17 tidligere regjeringspolitikere.

Stortingets administrasjon har fått varsel fra Skatteetaten om at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1.351.759 kroner for årene 2017 til 2020.

Det skjer etter at Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak mot Stortingets administrasjon som arbeidsgiver.

Skatteetaten bekrefter varsel om skattesmell for 28 stortingspolitikere og 17 tidligere regjeringspolitikere.

Stortinget har frist til 15. august med å svare på varselet fra Skatteetaten.

Gjennomgangen startet etter flere avsløringer i mediene om feil bruk av pendlerbolig for landets politikere.

– Alvorlig for Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) bekrefter at de har fått varselet fra Skatteetaten.

– Vi tar det på største alvor, og vi skal ha møte med de parlamentariske lederne denne uka for å se på innholdet i varselet. Innholdet i varselet er alvorlig for Stortinget som institusjon og for den enkelte som er berørt, sier Gharahkhani.

Stortingspresidenten sier videre at de vil være så åpne de kan om innholdet i varselet og prosessen, men at de de må forholde seg til taushetsplikt om personopplysninger.

Stor skattesmell for politikere

Skatteetaten skriver at 213 stortingsrepresentanter er blitt kontrollert. To av disse er døde, og saken henlegges dermed. I 183 av tilfellene konkluderer Skatteetaten med at vilkårene for å få skattefri pendlerbolig er oppfylt.

Det ligger dermed an til at 28 politikere vil få en skattesmell. Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) er ikke blant dem, sier hennes advokat John Christian Elden til Aftenposten.

– Skattemyndighetene har gått gjennom alle pendlerspørsmålene hennes og konkludert med at hun har opptrådt helt korrekt og ikke fått noen skatteendringer. Saken er avsluttet fra skattemyndighetene, sier Elden.

Hansen måtte gå av som stortingspresident da det ble avslørt at hun hadde pendlerbolig samtidig som hun eide bolig sammen med mannen sin på Ski. Først i 2017 meldte hun flytting til Ski og sa opp pendlerleiligheten.

Skatteetatens gjennomgang gjelder for årene 2017 til 2020.

Skatteetaten vil gi skattesmell til representanter som ikke er blitt riktig beskattet for tildelt pendlerbolig eller som har fått pendlerbolig vedkommende ikke hadde krav på.

Dagbladet skriver at skattesmellene blir store, i enkelte tilfeller på sekssifrede beløp.

Store konsekvenser

Pendlerboligsakene har fått store konsekvenser, og Oslo-politiet har blant annet startet etterforskning. Avsløringene førte til at Kjell Ingolf Ropstad gikk av som statsråd og KrF-leder.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik trakk seg som både nestleder i partiet og arbeidsminister da en pendlerboligsak fra 2006. Denne saken er foreldet og ikke en del av Skatteetatens kontroll.

Riksrevisjonen har varslet at de vil gjennomgå pendlerboligsakene. Stortingets administrasjon skal også gå gjennom alle enkeltsaker om mulige brudd på reglene. Stortinget har i tillegg satt ned et eksternt utvalg som skal gjennomgå regler, retningslinjer og praksis.