Våpeneksporten er tredoblet

Den norske våpeneksporten er tredoblet de siste fem årene, og den halvstatlige våpenprodusenten Nammo satser nå på nye oppkjøp i USA.

Krigen i Afghanistan og Irak har vært god butikk for våpenindustrien, også i Norge, viser salgstallene. Nammo og Kongsberg Gruppen har de siste seks årene økt sin samlede omsetning fra 7,3 milliarder kroner til 17,2 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Våpeneksporten er tredoblet i samme tidsrom og de to halvstatlige bedriftene har siden 2004 eksportert våpen og ammunisjon for 12,5 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I realiteten er salget langt større. Kongsberg Gruppen alene har inngått avtaler med US Army for til sammen 11,7 milliarder kroner siden 2007, men produserer det aktuelle våpensystemet i USA.

Amerikanske kunder står for 41 prosent av Nammos omsetning, og nå vil den norske ammunisjons- og rakettmotorprodusenten satse enda sterkere i USA.

Nammo kjøpte i 2007 opp den amerikanske våpenprodusenten Talley og er i dag USAs ledende produsent av skulderavfyrte våpen som panservernraketten M72.

– Det er ingen tvil om at mye av dette utstyret vil bli benyttet i de militære operasjonene i Irak og Afghanistan, medgir Nammos administrerende direktør Edgar Fossheim.

Nå planlegger han nye oppkjøp for å sikre enda bedre fotfeste på det amerikanske markedet. – Det er mest sannsynlig at disse oppkjøpene vil skje i USA, men det kan også skje i Europa, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2