LOVER SAMARBEID: USAs ambassade i Oslo. (Foto: Knut Falch)
LOVER SAMARBEID: USAs ambassade i Oslo. (Foto: Knut Falch)

USA holder tett om overvåkingsstans

Den amerikanske ambassaden i Oslo planlegger ikke å gi nye opplysninger om overvåkingssaken med det første.

– Det ligger ikke an til at det kommer noen flere uttalelser fra oss i løpet av dagen. Det er heller ikke planlagt noen ytterligere kommentarer med det første, får NTB opplyst ved den amerikanske ambassaden i Oslo fredag.

Amerikanerne har ifølge TV 2 drevet intensiv overvåking av nordmenn de siste ti årene med påfølgende svartelisting av det som kan være flere hundre personer.

Det er stilt spørsmål ved lovligheten av virksomheten, men det amerikanske utenriksdepartementet hevder å ha fått klarsignal fra norske myndigheter. Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) sier at de har vært ukjent med virksomheten.

Les også: Avslører amerikansk overvåking i Danmark

– Stanser overvåking

Amerikanerne har ifølge VG gått med på å stanse overvåkingen fram til norske myndigheter har kommet til bunns i mistankene om at overvåkingen er i strid med norsk lov. Denne avklaringen fra USA skal ha kommet i løpet av de aller siste dagene, skriver avisen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fortsatt ikke fornøyd med svaret fra amerikanerne når det gjelder den påståtte klareringen fra norske myndigheter.

– De brukte den litt løse formuleringen om at de har vært i kontakt med norske myndigheter. Hva det betyr, må vi finne ut mer om, sier Støre.

Omfattende gransking

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier til NRK at det fort kan ta noen uker før han kan gi Stortinget informasjon om hvem som visste hva når i overvåkingssaken.

Både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet må til bunns i mange opplysninger langt tilbake i tid for å kartlegge dette grundig.

– De nærmeste ukene er mitt håp, men jeg har sagt så raskt som mulig. Men ikke så raskt at man ikke får med seg det som er av viktig informasjon. Man skal faktisk langt tilbake i tid, sier Storberget.

GÅR HARDT UT: Rødt-politiker Erling Folkvord. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)
GÅR HARDT UT: Rødt-politiker Erling Folkvord. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)

– Bør fengsles

Rødt-politiker Erling Folkvord, som selv tidligere har blitt utsatt for overvåking, går hardt ut i Klassekampen og sier at de personene som har vært involvert i overvåking av norske borgere på vegne av USA, bør arresteres.

– Jeg mener at det de gjør burde føre til at de ble hentet inn av tidligere kolleger, og plassert i varetekt i forskjellige fengsler, for å forhindre bevisforspillelse. De er ubevæpnede leiesoldater, eller spioner, for en fremmed stat, og bør behandles som det, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2