Vil endre reaksjon på mindre narkotikaforbrytelser. (Foto: SCANPIX/AFP)
Vil endre reaksjon på mindre narkotikaforbrytelser. (Foto: SCANPIX/AFP)

Unge kan få motivasjonssamtale for mindre narkotikalovbrudd

Unge mennesker som blir tatt med små mengder narkotika, bør følges opp gjennom motivasjonssamtale i stedet for straff som bøter eller fengsel.

Det mener arbeidsgruppen som har vurdert alternative reaksjoner for mindre alvorlige narkotikalovbrudd, ifølge regjeringen.no Mandag overleverte de sin rapport til justisminister Knut Storberget og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Justisministeren synes forslaget er «en knakende god idé».

Les også: Ti ganger så mye ecstasy i russetiden

– Denne rapporten viser hvordan vi kan reagere smartere og mer målrettet overfor narkotikabruk, ved å vri innsatsen fra justis- til helsesektoren, sier Storberget.

Motivasjonssamtalene skal finne sted en til tre ganger. De er ment for personer som kun har brukt narkotika noen få ganger. Her skal unge bli konfrontert med egne valg og bli ansvarliggjort for egen oppførsel. Samtalene skal virke forebyggende.

Arbeidsgruppen foreslår også et intervensjonsprogram som går over tre til seks måneder. Det er ment for personer som er, eller står i fare for å bli, avhengige. Det bygger på ordning med oppfølgingsteam i regi av konfliktrådene.

Les også: Thorvald Stoltenberg vil avkriminalisere narkotika

Hvis den pågrepne ikke samtykker, eller gjentatte ganger bryter vilkårene for de alternative reaksjonene, kan vedkommende bli møtt med bøter og fengsel som i dag.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2