Ungdom som har vært fulle ofte, har oftere psykiske problemer enn ungdom som aldri har vært fulle.  (Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX)
Ungdom som har vært fulle ofte, har oftere psykiske problemer enn ungdom som aldri har vært fulle. (Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX)

Ungdomsfyll knyttes til psykiske problemer

Tenåringer som har vært fulle mer enn ti ganger har oftere atferdsproblemer og konsentrasjonsproblemer enn andre jevnaldrende. Angst og depresjon er også mer utbredt hos denne gruppen.

Det kommer fram i en undersøkelse utført blant nesten 9.000 nordtrønderske ungdommer.

Forskjell mellom kjønn

- Vi fant en viktig forskjell mellom kjønnene, sier forsker Arve Strandheim ved NTNU/HUNT til Adresseavisen. Han har ledet studien som er publisert i det internasjonale tidsskriftet Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.

- Jentene har tatt igjen guttene i alkoholbruk. Riktignok inntar de litt mindre alkohol målt i volum, men de har vært oftere fulle. Mens vi blant guttene først og fremst fant atferds- og konsentrasjonsproblemer, er angst og depresjon mer vanlig blant jentene som ofte drikker seg fulle, sier Strandheim

Uklart hva som kommer først

Det betyr ikke nødvendigvis at fylla har skylda. Undersøkelsen gir ikke noe entydig svar på hva som kommer først - de psykiske problemene eller den overdrevne drikkingen.

- Vi har fått bekreftet at de som starter tidlig med overdreven alkoholbruk, også har atferdsproblemer. Men uro, konsentrasjonsvansker eller angst er ikke noe som starter i ungdomsårene. Ofte vil symptomene være der allerede i barnehagen, sier Strandheim. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2