sv raser mot krf:

– Uforståelig at de ikke bare kan ta seg sammen og fikse dette

SV er svært skuffet etter at KrF gikk imot å sikre økonomisk trygghet til foreldrene til de aller sykeste barna i samfunnet.

SKUFFET: Audun Lysbakken (SV) er svært skuffet over at KrF ikke stemte for endring av graderingsreglene i pleiepengeordningen.   Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: Audun Lysbakken (SV) er svært skuffet over at KrF ikke stemte for endring av graderingsreglene i pleiepengeordningen. Foto: NTB Scanpix

SV har fremmet et forslag i Stortinget om å endre den omdiskuterte pleiepengeordningen som ble innført i fjor høst.

Forslaget skal stemmes over i Stortinget mandag kveld.

Tidligere mandag ble det kjent at KrF kom til å gå imot regjeringen, og at de ville stemme for å fjerne tidsbegrensningen for økonomisk støtte til foreldre som pleier alvorlig syke barn.

I dag er det en øvre grense på 1.300 dager eller fem år for å motta pleiepenger.

Stortingsrepresentant Tore Storehaug i KrF sier at flere familier frykter å bruke opp tidskvoten sin.

Rammer de svakeste

Han bekrefter at KrF vil stemme for å oppheve tidskvoten for foreldre med alvorlig syke barn.

Men tidsbegrensningen for økonomisk støtte til foreldre som pleier alvorlig syke barn er ikke det eneste det skal stemmes over under mandagens avstemning i Stortinget.

Under omleggingen av pleiepengeordningen i fjor høst, ble graderingsreglene endret. Den nye ordningen har blitt kritisert for å ramme de sykeste barna i samfunnet.

TV 2 fortalte lørdag historien om Elin Gunarsson (31) og sønnen William (7) som har den sjeldne muskelsykdommen nemalin myopati.

Fordi sjuåringen i perioder går på skole, graderes pleiepengene til Gunarsson ut i fra når sønnen er på skolen eller ikke.

– Redd

Dette skjer også selv om foreldre ikke har en reell mulighet til å jobbe på grunn av barnets alvorlige tilstand. På grunn av sønnens tilstand, må Elin være i beredskap døgnet rundt. Hun har derfor ikke mulighet til å jobbe.

På lørdag sa partileder i SV, Audun Lysbakken, til TV 2 på lørdag at han var veldig redd for hva som kom til å skje hvis KrF gikk inn i regjering uten å løse saken om graderingsreglene.

Til tross for at saken om pleiepenger lenge har vært viktig for KrF, bekrefter Tore Storehaug til TV 2 at de dessverre ikke kan stemme for å fjerne at pleiepengene blir gradert når barnet er i en tilsynsordning.

– Dette er en veldig viktig sak for KrF, men vi er bundet av budsjettenigheten. Vi vil komme med et forslag som skal løse dette, men det kan ikke skje før i det reviderte budsjettet eller neste statsbudsjettet, sier Storehaug til TV 2.

– Dypt skuffet

Audun Lysbakken sier til TV 2 at han er dypt skuffet over at KrF ikke kunne gi disse familiene trygghet i julegave.

– Nå vet de ikke om de kanskje i nær fremtid må ta opp forbrukslån eller selge huset for å fortsette pleie sine syke barn, sier han.

Lysbakken reagerer spesielt på at KrF valgte å gå imot regjeringen for to flasker taxfree-vin, og sikter da til budsjettforhandlingene tidligere i november.

– Denne saken er så uendelig mye viktigere. Det fremstår for meg uforståelig at KrF ikke bare kan ta seg sammen og fikse dette. Forslaget vårt ligger klart i Stortinget, og hadde KrF vært med, hadde vi hatt flertall for det nå, sier Lysbakken.

– Vil gjøre noe med det

Storehaug i KrF sier til TV 2 at han er helt enig med Lysbakken om at denne saken er langt viktigere enn to flasker vin.

– KrF er helt tydelig på at vi vil gjøre noe med det. Samtidig har vi fått til langt mer enn SV fikk til i regjering, gjennom utvidelsen av ordningen og at vi sikret 100 % kompensasjon, sier Storehaug til TV 2.

(NTB/TV 2)