UDI får sende kriminelle asylsøkere rett hjem

Kriminelle asylsøkere skal få behandlet søknaden sin i Norge istedenfor det landet i Dublin-samarbeidet de først kom til. Dermed kan de sendes rett til hjemlandet ved avslag.

Det kommer fram av en ny instruks fra Justisdepartementet til Utlendingsdirektoratet. Målet er å gjøre det vanskeligere for kriminelle å misbruke asylsystemet.

– Dessverre ser vi at mange av de kriminelle fra det «åpne rusmiljøet» som Politiets utlendingsenhet har uttransportert til et annet europeisk land, raskt returnerer til Norge. Det vil vi stoppe, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap).

De siste årene har flere kriminelle utlendinger prøvd å lovliggjøre sitt opphold i Norge ved å søke asyl når de blir pågrepet av politiet, ifølge Justisdepartementet.

– Kriminelle som forsøker å utnytte asylinstituttet, skal vi slå hardt ned på. Retur direkte til hjemlandet vil ramme hardere og gjøre Norge til et mindre attraktivt land for kriminelle asylsøkere. Derfor vil vi sende dem rett hjem i stedet, sier statssekretær Lønseth. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2