UD engasjert i Vest-Sahara

Utenriksdepartementet fraråder alle norske selskap å drive virksomhet i det okkuperte Vest-Sahara, men har i 30 år bistått og finansiert Marokkos forskning i området.

Det er FiskeribladetFiskaren som onsdag avslører UDs engasjement i det omstridte området. UD har bistått og finansiert Marokkos fiskerforskning i det okkuperte området.

Ifølge bladet har UD brukt 1 milliard kroner på prosjektet. Det til tross for at virksomhet i Vest-Sahara er svært omstridt, og nylig førte til at Rieber-sjef Paul-Christian Rieber måtte gå som NHO-president.

Forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen har bidratt til forskningsarbeidet ved kysten av Vest-Sahara. Resultatene eies av landet eller regionen hvor forskningen gjennomføres.

– Norsk støtte til fiskeriutvikling er uakseptabelt så lenge det er norsk politikk ikke å samhandle med Vest-Sahara, sier Gunnar Album i Norges Naturvernforbund.

Han sier det ikke er noen tvil om at fisket i Vest-Sahara er viktig for Marokkos fiskerinæring.

Tore Strømme, som leder forskningsprosjektene for Dr. Fridtjof Nansen, sier Norge siden 2006 bare har bidratt med ingeniører for å videreføre arbeidet man har hatt tidligere. Han understreker at Vest-Saharas eksilregjering også kan få tilgang til data fra forskningen.

– Dr Fridtjof Nansen sin virksomhet inngår i en multilateral, regional bistandsstrategi. Derfor støtter vi dette prosjektet, selv om vi generelt ikke støtter virksomhet der, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2