SINT: Hanne Kristin Rodhe var blant de som hadde møtt opp i fakkeltog mot pels lørdag. Foto: TV 2
SINT: Hanne Kristin Rodhe var blant de som hadde møtt opp i fakkeltog mot pels lørdag. Foto: TV 2

Tusenvis av pelsmotstandere i fakkeltog: – Vi trenger ikke avle opp dyr for at vi skal pynte oss

I Oslo gikk flere tusen mennesker lørdag i fakkeltog mot pelsdyrnæringen. Også i andre byer over hele landet tok pelsmotstandere til gatene.

I Oslo beveget folkemengden seg fra Youngstorget til foran Stortinget, der det ble holdt en rekke appeller med krav om at pelsdyrnæringen nedlegges.

– Slipp dyrene ut

Blant dem var blant annet tidligere politietterforsker og forfatter Hanne Kristin Rohde.

– Regjeringen kan komme med så mange tiltak de vil, men det er bare et eneste tiltak som funker, og det er å slippe dyrene ut av burene, sier Rohde til TV 2.

Hun mener behovet for å gå i pels er borte.

– Vi trenger ikke pelskåper og har nok av varme klær. Vi trenger ikke å avle opp dyr for at vi skal pynte oss, sier hun.

Politiet i Oslo anslår overfor NTB at rundt 3.000 personer deltok på markeringen i hovedstaden.

Også i over 20 andre norske byer gikk pelsdyrmotstandere i fakkeltog lørdag.

Det er dyrevernsorganisasjonen NOAH som står bak markeringene, som holdes hvert år. Organisasjonen anslår at over 8.000 personer deltok i markeringene over hele landet.

Protesttog

Også forfatter, komier og spaltist Shabana Rehman Gaarder deltok i markeringen.

– Jeg blir veldig rørt av å se at folket ikke har glemt dyrene. Årets fakkeltog er ekstra viktig fordi det er en protest mot regjeringens pelsdyrmelding, som ble lagt ut for én uke siden. Dette er en klar melding til Stortinget, og det er at de har én mulighet til å gjøre noe med det, sier Rehman Gaarder.

Spesielt av året er at landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) i forrige uke la fram stortingsmeldingen om pelsdyrnæringens framtid. Der kom det fram at regjeringen ikke vil avvikle næringen, men heller innføre en rekke skjerpede krav.

– Det er veldig viktig å mobilisere nå, både for oss og for engasjerte mennesker over hele landet. Etter at stortingsmeldingen kom, har vi fått mange henvendelser. Folk er opprørt og skuffet, sier NOAH-leder Siri Martinsen til NTB.

– Det hjelper ikke med flere regler. Pelsdyrnæringen må nedlegges, sier Linda Simenstad (26) til NTB.

TV 2 / NTB

Mer innhold fra TV 2