Tror danskene er omkommet

Hovedredningssentralen har ikke lenger håp om å finne de fire danskene som er savnet etter forliset utenfor Mandal, i live. Torsdag kveld ble søket etter overlevende avsluttet.

– Dette er en av de mest tragiske ulykkene vi har hatt på Sørlandet på mange år, sa politistasjonssjef Bjart Gabrielsen under en pressekonferanse utenfor Mandal politistasjon torsdag kveld. Da var fire danske menn fremdeles savnet etter at den lille båten de satt i, kantret utenfor Skjernøya i 14-tiden onsdag. De fire savnede mennene er henholdsvis 22, 23, 24 og 25 år gamle.

Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyste torsdag kveld at søket avsluttes for kvelden, og at det ikke vurderes som realistisk å finne de savnede i live. Videre søk vil dermed ha karakter av å være søk etter antatt omkomne personer, og det vil bli ledet av politiet i Agder.

Allerede onsdag ettermiddag, få timer etter forliset, ble det som kan ha vært den forliste båten til danskene, funnet av en redningsskøyte. Båten var gammel og overgrodd, og redningsmannskapene antok at det var en båt som hadde slitt seg. På det tidspunktet var ingen meldt savnet i forbindelse med kantring.

– Det blir bare selvpining å tenke at vi kunne gjort noe annerledes når vi nå sitter med fasiten, sier Erik Walle, redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til VG Nett. Redningsmannskapene forsøkte å slepe båten, men måtte gi opp på grunn av det dårlige været.

Først mange timer senere, noe før klokken 23, kom 24 år gamle Søren Thuesen seg til land og fikk varslet folk. Da hadde han tilbakelagt en strekning på rundt 7 kilometer, for en stor del ved å svømme.

Kommunens kriseteam har tilbudt sin hjelp til de overlevende og deres familier.

Kantringen skjedde ifølge Thuesen og Højlund sørøst for Store Sessøy. De svømte over til Sandøy, der Højlund ble igjen mens Thuesen altså svømte videre til Skjernøya, der han til slutt fikk varslet AMK-sentralen om forliset. Da hadde det gått nesten ni timer siden båten gikk ned. Højlund ropte om hjelp der han satt på øya, og ble funnet av redningspersonell rundt midnatt onsdag.

Thuesen er livredder, melder både danske og norske medier. Han var svært medtatt etter den lange svømmeturen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2