
Trapper opp lærerstreiken: – Vi er ikke kravstore
Utdanningsforbundet tar flere lærer ut i streik fra mandag. – Sånn må det jo bli, sier streikeleder.
Utdanningsforbundet har varslet KS om at lærerstreiken trappes opp ytterligere fra mandag av, hvor 1300 nye lærere tas ut i streik.
– Det skjer fordi vi ikke har hatt noen bevegelse mellom partene. KS har ikke tatt kontakt, og ser ikke ut til å være interessert til å sette seg ved forhandlingsbordet igjen. Det trenger vi skal vi finne en ny løsning for lærerne.
Det sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til TV 2.

Han minner om at lærere har vært lønnstapere de siste seks årene, og at det skjer samtidig som det er stor lærermangel i dette landet.
– Alt for mange elever møter ukvalifiserte lærere i dette landet. Det er klart det går utover elevene på lang sikt. Det vil gi dem dårligere undervisning og en dårligere skole. Dette er en streik for fremtidens skole og fremtidens læreryrke.
Antallet nye lærere som tas ut i streik, kan bety at forbundet belager seg på en langvarig streik, ifølge Handal.
Se hvilke skoler som blir påvirket av streiken lenger nede i denne artikkelen.
Elevene måtte gå hjem igjen: – KS har ansvaret
– Sånn må det bli
Mandag 20. juni gikk 45 lærere ved Gimle skole i Bergen ut i streik. Som følge av opptrappingen blir ytterligere 1300 lærere i 14 kommuner og ti fylkeskommuner berørt.
– Vi streiker for å få høyrere lønn, fordi vi har gått systematisk under det som alle andre har fått de siste seks årene minst. Nå tenker vi det er vår tur å komme opp på nivå med de andre, sier streikeleder Synnøve Kirkebø ved skolen til TV 2.
– Sånn må det jo bli. Skal vi legge press på arbeidsgiver må vi være flere enn én skole i Norge på streikevakt. Så det tenker jeg er naturlig, sier Kirkebø.
Hun sier lærerne vil bli værende i streik så lenge de må.
– Det blir like spennende for oss å se som alle andre.
Fullt mulig å løse
– For å være konkret. Hva er det dere krever i kroner og øre?
– Det er veldig lite vanlig å fremsette slike krav i pressen. Det kan bidra til å låse en situasjon, snarere enn å løse den. Det jeg kan si til alle som hører på er at KS kjenner veldig godt til våre krav. De er helt rimelige og mulige å innfri, sier Handal.
Han viser til Oslo kommune som er et eget forhandlingsområde, og at man klarte man å komme frem til en enighet med lærerne.
– Dette er fullt mulig å løse. KS bør sette seg til forhandlingsbordet. Hvis ikke vil dette komme til å gå utover elevene i norsk skole på kort sikt og lang sikt.
Utdanningsforbundet: – Vi er ikke kravstore
– Uholdbart
Utdanningsforbundets leder sier en lærer tjener litt forskjellig avhengig av hvor lang utdanning og ansiennitet man har.
– Det som har skjedd de siste årene er at læreryrket har sakket aketur sammenlignet med de andre yrkene. På lang sikt har vi tapt 15 prosentpoeng sammenlignet med tilsvarene yrker med like lang utdanning, sier Handal, og legger til:
– Det er klart dette er helt uholdbart. Unge mennesker velger i dag bort læreryrket fordi lønnen er for lav.
Han forklarer at det er helt uforståelig at en arbeidsgiver med ansvaret for norsk skole, ser det som opportunt å gjøre lærerne til lønnstapere nok en gang.

I tillegg viser han til at de er i en situasjon hvor de må gjøre læreryrket mer attraktivt.
– Nå har vi forsøkt å gjøre nesten alt annet for å gjøre læreryrket mer attraktivt. Det er faktisk på tide at KS forstår at lønn betyr noe, også for lærerne. Vi er ikke kravstore. Vi vil bare ha det samme som andre.
Handal skjønner ikke at dette er for mye å forvente.
– Jeg beklager at denne streiken vil ramme elever på kort sikt. Men jeg håper foreldre skjønner at dette er faktisk er en kamp for å sikre nok lærere for framtiden i norsk skole.
KS: – Kinkig situasjon
Direktør for arbeidsliv Tor Arne Gangsø i KS sier de har hatt en omfattende forhandlingsløsning med alle sine 40 fagforeninger.
– Vi er så lykkelig for å ha fått på plass en løsning som 37 fagforeninger i vår sektor har akseptert. Vi er i den situasjonen at tre lærerorganisasjoner har sagt nei til dette, og valgt å gå ut i streik.
Han sier de har god dialog med Riksmekleren, og forholder seg til skissen de la frem. Det er også denne skissen de 37 andre organisasjonene har sluttet seg til.

Han påpeker at alle norske kommuner har godkjent dette tariffoppgjøret.
– Vi er jo i en litt kinkig situasjon. Nettopp fordi vi ikke har et eget tariffoppgjør for lærere. Lærere er en del av den store tariffavtalen i kommunal sektor.
Han legger til at lærere har hatt akkurat samme lønnsutviklingen som alle andre med tilsvarende utdanning i deres sektor.
– Med en situasjon der lærere streiker, og streiken trappes opp. Er du da fornøyd?
– Det er beklagelig at vi er i en situasjon der lærerorganisasjonene velger å ta medlemmene ut i streik. Det rammer uskyldige elever og foresatte. Det er trist at sånt skjer etter at vi har vært gjennom en pandemi i to år, der undervisningen i norsk skole har vært noe redusert, sier Gangsø.