Trafikkskadde saksøker staten

Åtte trafikkskadde går til gruppesøksmål mot staten for å kreve inn penger de ikke har fått etter oppreisningskrav.

Den norske staten har hittil ikke tatt ansvar for at trafikkskadde skal få pengene de er tilkjent i oppreisning hvis gjerningsmannen ikke gjør opp for seg.

Staten ble overprøvd i EFTA-domstolen, og nå vil den ta ansvar for uoppgjorte oppreisningskrav. Men det gjelder bare for dem som ble skadd etter 1. januar 2001.

Staten er enig i at den har brutt EØS-avtalen fra 1994, men mener bruddet først ble grovt nok fra 2001, skriver Aftenposten. Opptil 8.000 trafikkofre som ble skadd mellom 1994 og 2001 kan dermed falle utenom ordningen.

– Det er smålig av staten, sier Liv Anita Bjerke. Hun ble skadd i en ulykke høsten 2000 og har aldri fått utbetalt de pengene hun ble tilkjent i oppreisning.

Sammen med sju andre trafikkskadde og Landsforeningen for trafikkskadde i Norge forbereder hun nå et gruppesøksmål mot staten.

Advokat Tom Sørum, som representerer gruppen, mener bruddet på EØS-avtalen var tilstrekkelig grovt også før 2001.

– Ordlyden i direktivene har vært helt lik, og formålet, å sikre skadelidtes rettigheter mot hull i ansvarsdekningen, har vært det samme, sier Sørum.

Det er ukjent hvor mange som har penger til gode i perioden 1994 til 2001. Finansnæringens Hovedorganisasjon og Trafikkforsikringsforeningen mener oppreisningskravene kan beløpe seg til 150 millioner kroner i året, mens Justisdepartementet anslår at kravene ligger på 80 millioner kroner i året. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2