Tørrissen og Aspaas står fast ved konklusjonen

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas sier de står fast ved konklusjonen i rapporten de har skrevet om terrortiltalte Anders Behring Breiviks tilregnelighet.

Om Breivik skulle ha en personlighetsforstyrrelse eller to, ville ikke det nødvendigvis ha noe å si for tilregneligheten, ifølge Tørrissen.

– Breivik oppfyller sju av ni kriterier for narsissistisk personlighetsforstyrrelse – fem er nok, sier han.

Blant annet har Breivik manglende forståelse for begrepet empati, mener psykiaterne.

– Han sier han kan leve seg inn i tapet til de etterlatte fordi han selv mistet familien gjennom terroraksjonen, gjengir Tørrissen og legger til at Breivik snakker om seg selv når han skal relatere seg til andre.

Han har også en grandios oppfatning av sin egen betydning på mange områder, ifølge psykiaterne.

– Dette gjelder også i lengre perioder tidligere, og det er ikke bare knyttet til handlingen 22. juli. Vi antar at han har underliggende behov for å bli beundret, sier Tørrissen. I tillegg har han blitt beskrevet om rigid, sta og ikke-korrigerbar fra en tidlig alder.

– Forstyrrelsen er ikke en betydelig personlig lidelse, det er ikke nødvendigvis subjektivt ubehagelig for den som har det. Det har ikke ført til lidelse for Breivik ennå, men det kan jo komme, antar Tørrissen.

Narsissisme kan også diskuteres under en paranoid personlighetsforstyrrelse, forklarer han.

– Dette er muligens til stede, men vi vil ikke gi noen ny diagnose her i retten, sier han og understreker at det er viktigere å diskutere en diagnose enn faktisk å komme med en. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2