Tøffe tider også for kulturlivet under finanskrisen

En ny undersøkelse viser at også kulturlivet har blitt hardt rammet av finanskrisen. Sviktende billettsalg, sponsorsvikt og færre oppdrag er resultatet, ifølge Handelshøyskolen BI.

Hele 77 prosent av film- og TV-produksjonsselskapene melder at de er blitt rammet av finanskrisen i 2009. 48 prosent av festivalene og 42 prosent av teater- og dansegruppene melder også om svikt i inntektene.

En tredel av alle skuespillere, musikere, bildekunstnere og kunsthåndverkere svarer i undersøkelsen «Kulturproduksjon i krisetider» at de har blitt rammet av finanskrisen.

Undersøkelsen er gjennomført av Handelshøyskolen BI i forbindelse med et forskningsprosjekt, og inkluderer ikke hovedsakelig offentlig finansierte kulturinstitusjoner.

– Undersøkelsen viser at det primært er svikten i bedriftsmarkedet som er årsaken til finanskrisen i kulturlivet. Enkeltkunstnere får både færre oppdrag og lavere priser hos private bedrifter, mens på organisasjonsnivå er det særlig nedgang i sponsormidler, vanskelig tilgang på risikokapital og færre kommersielle oppdrag som er utslagsgivende, sier professor Anne-Britt Gran i en pressemelding. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2