SKYTING: En 22 år gammel mann er pågrepet og fremstilles for varetektsfengsling etter skytingen i København søndag. Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON/AFP/Ritzau Scanpix
SKYTING: En 22 år gammel mann er pågrepet og fremstilles for varetektsfengsling etter skytingen i København søndag. Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON/AFP/Ritzau Scanpix
Kjøpesenter-skytingen:

To 17-åringer og en mann i 40-årene er drept

Tre personer er drept og én er kritisk skadet etter skytingen ved Field's kjøpesenter i København.

Dansk politi holdt mandag morgen pressemøte om masseskytingen på kjøpesenteret i København.

En 17 år gammel dansk gutt, ei 17 år gammel dansk jente og en 47-år gammel mann med russisk statsborgerskap ble drept i skytingen søndag, opplyser dansk politi under pressekonferansen klokken åtte mandag morgen.

Den pågrepne har sagt i avhør at han står bak handlingene. Sjefinspektør i politiet Søren Thomassen sier at det ikke ser ut til å ha vært en forbindelse mellom gjerningspersonen og ofrene.

– Vår vurdering er at det er tilfeldige ofre. At det ikke er motivert av kjønn eller lignende.

PRESSEMØTE: Sjefinspektør Søren Thomassen. Foto: Emil Helms/NTB
PRESSEMØTE: Sjefinspektør Søren Thomassen. Foto: Emil Helms/NTB

Flere skadde personer

Rigshospitalet i København opplyser mandag at én person fremdeles er kritisk skadet, og to personer er utenfor livsfare. Den fjerde pasienten med skuddskader er innlagt ved Herlev Hospital og er også utenfor livsfare.

Sveriges utenriksminister, Ann Linde, skriver på Twitter at to av personene som ble truffet under skytingen, er svenske.

– Våre tanker er med dem og deres familier. Vi fortsetter å følge dette i nær dialog med våre danske kolleger, skriver Linde.

– Det er to danske statsborgere, en 40 år gammel kvinne og en 19 år gammel kvinne. Så er det to svenske statsborgere som også er truffet. En 50 år gammel mann og en 16 år gammel jente, sier Thomassen i politiet om de skadede personene.

I tillegg er det en rekke personer som har blitt skadet i forbindelse med å ha rømt fra kjøpesenteret som følge av skytingen, forteller Thomassen.

SKADET: Det var mange personer til stede under skytingen. Fire personer er karakterisert som alvorlig skadet. Foto: Guro Halleraker/TV 2
SKADET: Det var mange personer til stede under skytingen. Fire personer er karakterisert som alvorlig skadet. Foto: Guro Halleraker/TV 2

Totalt 30 personer er skadet etter skytingen. 20 av dem har mindre skader som oppsto i forbindelse med evakuering. Tre personer ble behandlet på stedet for mulige streifskudd, før de ble fraktet hjem, skriver Københavns politi i en pressemelding mandag formiddag.

Medlemskap i skyteklubb

En 22-årig dansk mann er pågrepet og siktet for drapene på Field's kjøpesenter. Han skal framstilles for varetektsfengsling senere mandag. Ifølge politiet skal han ha skutt fra to forskjellige lokasjoner inne på kjøpesenteret.

Ifølge kilder til danske Ekstra Bladet skal 22-åringen ha vært medlem i en lokal skyteklubb i Amager, noe som kan forklare hans tilgang til våpen og skarp ammunisjon.

Våpnene som ble brukt under skytingen i København, var lovlige, men mistenkte hadde ikke våpentillatelse.

– Det ser ut til at mistenkte ikke hadde tillatelse til våpen, sier Thomassen.

Fengslingsmøtet med 22-åringen starter etter planen klokken 13 mandag, opplyser København-politiet på Twitter. Påtalemyndigheten ønsker at møtet skal gå for lukkede dører.

Tror ikke det var terrorhandling

Thomassen sier at politiet ser at det har vært en form for forberedelse i forkant av skytingen, men vil ikke uttale seg om motiv ennå.

– Som det ser ut nå, tyder det på at han agerte alene. Nærmere motiv om hevn eller noe annet vil jeg vente med å uttale meg om, sier Thomassen.

Ifølge politiet er det ingenting som tyder på at den pågrepne har samarbeidet med andre om skytingen. Politiet vurderer på nåværende tidspunkt ikke skytingen som en terrorhandling.

– Det er ingenting som kan underbygge at det er snakk om en terrorhandling, sier Søren Thomassen.

Dette vet vi om gjerningsmannen

–Vi kjører fortsatt på med en massiv etterforskningsinnsats. Det er viktig for meg å understreke at i det arbeidet vi har gjort gjennom natten, så er det ingenting som peker på at den mistenke som vi har anholdt har arbeidet sammen med andre eller fått hjelp av andre.

Politiet jobber fortsatt med å avklare hva som var mannens motiv for skytingen. Han skal være tidligere kjent av politiet, men ikke knyttet til alvorlig kriminalitet. 22-åringen har tidligere vært i kontakt med psykiatrien.

Oppfordrer til varsomhet på sosiale medier

– Vi kommer til å ha en synlig tilstedeværelse i København i dag, både ute ved Fields, men også generelt. Jeg tror det er viktig å sende ut et budskap om at borgerne i i København skal føle seg trygge og vi er trygge på den innsatsen vi har. Men vi kommer til å holde fast ved det momentet og den innsatsstyrken til vi er helt sikre på at vi har fått avdekket alle de nødvendige detaljene, sier Thomassen.

RAMMET: Politiet har opprettet et krisesenter for de som var i området under skytingen. Foto: Guro Halleraker/TV 2
RAMMET: Politiet har opprettet et krisesenter for de som var i området under skytingen. Foto: Guro Halleraker/TV 2

I forbindelse med skytingen har politiet opprettet et krisesenter hvor de som var til stede under skytingen kan henvende seg for å få nødvendig bistand og hjelp.

– Jeg vil sende en appell til alle som var der. Dersom man har sett noe, så kontakt politiet slik at vi kan få det med i etterforskningen.

I tillegg oppfordrer politiet alle som sitter på bilder eller videoer om å la være å dele det på sosiale medier.

– For det første er det straffbart og man skal også ta hensyn til både de skadde og pårørende. Så dette er en sterk appell vi sender ut.

Undersøker Youtube-videoer

Politiet fikk inn første melding om skytingen klokken 17.35 søndag.

Politiet har tidligere bekreftet overfor Jyllands-Posten at de undersøker Youtube-videoer i forbindelse med skytingen.

På videoene ser man en ung mann posere med en rifle og en pistol, og fører disse mot eget hode. Videoene, som ble slettet søndag kveld, hadde titlene «I don't care». Politiet sier videoen inngår i etterforskningen.