MØTTE PRESSEN: F.v. Forsvarer Bernt Heiberg fra Elden advokater og offentlig oppnevnt forsvarer Jens Bernhard Herstad fra Advokatfirmaet Herstad. Foto: Karianne Laagstein / TV 2
MØTTE PRESSEN: F.v. Forsvarer Bernt Heiberg fra Elden advokater og offentlig oppnevnt forsvarer Jens Bernhard Herstad fra Advokatfirmaet Herstad. Foto: Karianne Laagstein / TV 2

Tingretten vil løslate dronesiktet russer

Agent- og oligarksønnen har vært varetektsfengslet i to uker, siktet for droneflyging på Svalbard. Tingretten mener han bør løslates. Påtalemyndigheten har anket.

Nord-Troms og Senja tingrett mener russisk-britiske Andrey Yakunin bør løslates etter to uker i varetekt for brudd på sanksjonsloven.

Det kommer fram i en kjennelse mandag kveld.

Påtalemyndigheten har anket til lagmannsretten. Oligarksønnen vil bli holdt fengslet til saken har fått en ny runde i retten.

Det betyr at han ikke kan reise til båten sin i dag, sier Yakunins forsvarer Bernt Heiberg til TV 2.

– Tingretten har i en grundig kjennelse kommet til at saken reiser vanskelige juridiske problemer som trolig ikke vil avgjøres på flere år. Retten følger vår argumentasjon på alle punkter, sier Heiberg.

TIL KAI: Båten til Andrey Yakunin ligger til kai i Tromsø. Foto: Markus Furnes
TIL KAI: Båten til Andrey Yakunin ligger til kai i Tromsø. Foto: Markus Furnes

Jeans og t-skjorte

– I dette tilfellet har vi en brite som også har et russisk statsborgerskap, som er den som er anklaget.

Dette uttalte forsvarer Bernt Heiberg fra Elden advokater til den frammøtte pressen etter fengslingsmøtet i Nord-Troms og Senja tingrett i Tromsø mandag ettermiddag.

Iført uformelle jeans og en stripete t-skjorte inntok den dronesiktede Andrey Yakunin (47) norske rettslokaler atter en gang, etter at Høyesterett fredag opphevet lagmannsrettens kjennelse om løslatelse.

Yakunin ble pågrepet i Hammerfest og varetektsfengslet for to uker siden, og fengslingen gikk opprinnelig ut på mandag.

Men ifølge Høyesterett tok Hålogaland lagmannsrett feil da de konkluderte med at sanksjonsforskriftene mot Russland ikke forbyr russere å fly uregistrerte droner i Norge.

SEILTUR: Andrey Yakunin ble pågrepet mens han var på seiltur med denne båten i Troms. Foto: Tipser
SEILTUR: Andrey Yakunin ble pågrepet mens han var på seiltur med denne båten i Troms. Foto: Tipser

Eksklusiv skute

Det var nemlig dette Yakunin hadde gjort under sin tur rundt Spitsbergen med den 27,1 meter lange seilbåten «Firebird»; sailyachten som omtales som «One of the most exclusive and luxurious sail yachts in our waters».

Forretningsmannen er sønn av den russiske forretningsmannen og tidligere KGB-agenten Vladimir Yakunin, som skal ha nære bånd til president Vladimir Putin.

Lørdag uttalte PST at lagmannsretten måtte behandle fengslingssaken på nytt, med et ønske om å holde Yakunin bak lås og slå i ytterligere fire uker og fram til rettssaken, som er satt til 29. november.

Dette med bakgrunn i en frykt for at Yakunin vil flykte fra landet før rettssaken.

Håndskrevne notater

Under fengslingsmøtet i Tromsø mandag begjærte forsvarerne på nytt en løslatelse av Yakunin.

Med fast, nesten blidt, blikk leste Yakunin en lang forklaring fra flere sider med sirlig håndskrevne notater. Han framsto fattet, rolig og relativt offensiv i argumentasjonen for sin egen uskyld i saken.

Som nevnt viste forsvarer Bernt Heiberg fra Elden advokater til forholdene rundt Yakunins både britiske og russiske pass og statsborgerskap, der det fastholdes at det er britisk han betrakter seg selv som.

Videre holdt Heiberg fram at droneflyvningene som Yakunin er fengslet for, skjedde på Svalbard og utelukkende med «rekreasjonelle» hensikter.

«Vakre naturbilder»

Til PSTs frykt for at Yakunin vil kunne flykte fra Norge før rettssaken den 29. november, sier forsvarer Heiberg at den er «helt konstruert».

Dette begrunnes blant annet med at Yakunin har betydelige eiendommer og forretningsinteresser i vestlige land som England og Italia, og at han vil tape alt hvis han rømmer fra norske myndigheter.

Ifølge aktor Anja Mikkelsen Indbjør skal det så langt ikke være funnet andre bilder enn «vakre naturbilder» fra Svalbard – men politiet er ikke ferdige med gå gjennom hele beslaget.