MONGSTAD UTSETTELSE: Allerede i februar i fjor skal regjeringen ha fått en rapport fra Statoil som slo fast at Mongstad prosjektet måtte utsettes.  (Foto: SCANPIX)
MONGSTAD UTSETTELSE: Allerede i februar i fjor skal regjeringen ha fått en rapport fra Statoil som slo fast at Mongstad prosjektet måtte utsettes. (Foto: SCANPIX)

– Tiet i et år om Mongstad-avgjørelse

Regjeringen fikk ifølge VG allerede for et år siden det første varselet om at «månelandingsprosjektet» på Mongstad ikke var gjennomførbart.

Over 14 måneder etter det avisen kaller det første varselet, vedtok regjeringen endelig å utsette prestisjeprosjektet. Fullskalarensingen av gasskraftverket på Mongstad lot seg ikke gjennomføre.

Les også: Halvorsen trodde på «månelandingen»

Fikk rapport i februar i fjor

Allerede i februar i fjor skal regjeringen ha fått en rapport fra Statoil som slo fast at prosjektet måtte utsettes i mellom ett og fem år.

– Vi har hele tiden sagt at det er et krevende tidsløp, men vi har jobbet lojalt mot 2012-fristen. Jo mer vi har lært om kompleksiteten i prosjektet, jo mer har det modnet at tidsfristen er for kort til å gi det best mulige anlegget, sier informasjonsdirektør Cathrine Torp i Statoil til VG Nett.

Felles forståelse

Toppsjefen i det statlige gasselskapet Gassnova, Bjørn Erik Haugan, sier at det har vokst seg en felles forståelse for utsettelsen gjennom året.

– Vårt nye mandat går ut på å levere et beslutningsgrunnlag i 2014. Det ville vært vanvittig å forskuttere noen ferdig dato så tidlig i prosessen, sier Haugan. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2