Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Sedlene var av ulike valører. Funnet ble gjort i Treholts leilighet to dager etter møtet med 
KGB offiserene. (Foto: PST)
Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Sedlene var av ulike valører. Funnet ble gjort i Treholts leilighet to dager etter møtet med KGB offiserene. (Foto: PST)

Tidligere spaner: – Treholt-bevis var forfalsket

En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket, ifølge Aftenposten. Mannen som ledet etterforskningen, avviser anklagene.

Den tidligere etterforskeren ønsker ikke å stå fram med navn nå, men sier at han er villig forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

– Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på uretten vi begikk mot Treholt, sier han til Aftenposten.

Eks-spaneren skal ha deltatt i overvåkingen av Treholt i halvannet år fram til arrestasjonen i 1984.

Han hevder det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert et bilde av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar. Ifølge den tidligere POT-mannen er det ikke sikkert at verken den daværende overvåkingssjefen eller aktorene i saken kjente til forfalskningen.

Etterforskningslederen, som ikke navngis av Aftenposten, avviser anklagene fra sin tidligere kollega. Han bekrefter at han mener det ikke er hold i påstandene om bevisjuks. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2