VANSKELIG REKRUTTERING: Politiet sliter med å rekruttere mannskap til et nytt helikopter. (Foto: Kvale, Jens O./SCANPIX)
VANSKELIG REKRUTTERING: Politiet sliter med å rekruttere mannskap til et nytt helikopter. (Foto: Kvale, Jens O./SCANPIX)

Tidligere politileder: – Krever to politihelikoptre i Oslo

Tidligere politileder Finn Abrahamsen krever at politiet får penger til å bedre helikopterberedskapen. Oslo bør ha to helikoptre, mener han.

– Politihelikopteret var ikke i luften under angrepet på Utøya. Det skyldes begrensede bevilgninger, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagsavisen.

Han mener det er åpenbart at Oslo politidistrikt ikke har fått nok penger til å sikre forsvarlig beredskap når politihelikopteret er mer på bakken enn det er i lufta.

– Politiet har over mange år hatt altfor lite penger, sier Abrahamsen.

I lufta etter to timer

Helikopteret driftes med budsjettet til Oslo politidistrikt. Ifølge Abrahamsen koster driften av dagens helikopter rundt 40 millioner kroner årlig.

Helikoptermannskapet hadde ferie da terrorhandlingene begynte, og først etter 2,5 timer var helikopteret i lufta. Da var 69 personer drept på Utøya, før gjerningsmannen ble pågrepet. Politiet brukte 32 minutter på å kjøre bil fra Oslo til Utøya. Reisetiden for helikopter er åtte minutter med en fart på 220 kilometer i timen.

Trenger kraftigere maskiner

Abrahamsen mener politiet minimum bør ha to helikoptre tilgjengelige til enhver tid, slik at man er sikret dersom ett må repareres. Han mener også at politiet trenger kraftigere maskiner, som kan løfte en liten beredskapstropp.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier til Dagsavisen han ser to helikoptre som et absolutt minimum. I tillegg mener Politiets Fellesforbund at helikoptrene bør ha base i Oslo, sammen med beredskapstroppen og hundepatrulje, klare til å rykke ut. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2