terror-tors-forklaring-27 - Ville angripe Slottet som «Aps representasjonslokale»

Anders Behring Breivik inkluderte Slottet som ett av sine opprinnelige bombemål, men ville spare kongefamilien. Han sier han så på Slottet som et representasjonslokale for Arbeiderpartiet.

Torsdag formiddag begynte aktor Svein Holden å spørre ut Breivik om hvilke potensielle terrormål han opprinnelig hadde pekt seg ut.

– Jeg har vurdert mange alternativer, men hovedplanen som lå til grunn ved mange anledninger, var å sprenge tre bilbomber etterfulgt av en skytevåpenbasert aksjon, forteller Breivik. To av bombene skulle være på ett tonn hver, mens den siste skulle være på et halvt tonn.

Han sier to av bombemålene var klare: regjeringskvartalet og Arbeiderpartiets hovedkvarter ved Youngstorget i Oslo. Likevel hadde han reservasjoner mot Ap-kontoret som mål fordi det ville ført til mange «uskyldige sivile» ofre, som han sier og bruker kontoret til Den Norske Turistforening som et eksempel.

– Alle de ansatte der ville bli drept, for jeg beregnet at bygningen ville rase sammen av en så stor bombe, forklarer den terrortiltalte 33-åringen.

Mange sivile ofre var også grunnen til at han slo fra seg Aftenposten som et mulig tredje mål. Avisen holder til i noen av etasjene i det tidligere Postgirobygget. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2