terror-samle-F - Mange ubesvarte spørsmål om Kjærlighetsstien

Den uvirkelige oppramsingen av drap på et sted som går under navnet Kjærlighetsstien framkalte sterke følelser i retten. Omstendighetene rundt drapene er fremdeles uklare.

Den kronologiske gjennomgangen av Ander Behring Breiviks drapsraid på Utøya kom tirsdag formiddag til de ti drepte på Kjærlighetsstien.

Først fikk retten imidlertid høre om Ida Beathe Rogne (17) fra Østre Toten og Aleksander Aas Eriksen (16) fra Meråker som var de to siste av de tretten drepte i kafébygget. Begge ble drept i Storsalen, hvor i alt fem ungdommer mistet livet.

Retten fikk høre om to livsglade og omsorgsfulle ungdommer som hadde mange fremtidsdrømmer.

I likhet med de fleste ofrene som retten allerede har hørt om de forutgående dagene, ble alle de ti på Kjærlighetsstien skutt i hodet. Etterforskerne mener at skuddene er avfyrt på under 10 meters hold, men kan ikke være mer nøyaktige.

De pårørende for denne gruppen hadde håpet å få flere svar om omstendighetene rundt drapene tirsdag. I motsetning til mange andre på Utøya hadde ingen av disse ti ungdommene telefon, så ingen av dem fikk ringt foreldre eller kjærester før drapene. Drapsmannen har også sagt at han husker lite fra stedet, annet enn at ofrene sto paralysert og nærmest ventet på ham. Dette betviler imidlertid de pårørende, og både aktoratet og bistandsadvokatene forsøkte å få mer informasjon om omstendighetene, uten at åstedsgranskerne og rettsmedisinerne hadde så mange flere svar å gi.

– Det er som et levende mareritt å være her. Det er så ufattelig og så tungt, så uforståelig og trist, det finnes ikke ord egentlig, sier Grete Foslund Dahl, mor til drepte Åsta Sofie Helland Dahl (16) til NTB.

Jenta med det vinnende smilet fra Vadsø ble skutt tre ganger og døde momentant.

Seks familiemedlemmer stilte tirsdag i retten for å være til stede når drapet på 16-åringen ble behandlet.

Storebror Morten Helland Dahl (26) sier det er tøft å se gjerningsmannen.

– Jeg får ingen knagger å henge ham på. Han sitter bare der som en statue, det er bare tomhet, rett og slett et tomt hulrom, det er min opplevelse av ham, sier Morten Helland Dahl.

I de fleste minneordene om de unge ofrene ble det sagt at de var opptatt av rettferdighet, likeverd og at de ville bidra til å gjøre verden et bedre sted. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2