terror-lund-samle - «Mirakeljenta» fra Høyblokka beveget rettssalen

Anne Helene Lund (24) satt kun sju meter fra bomben og ble blåst ut fra resepsjonen i Høyblokka 22. juli. Tårene trillet både i salen og blant rettens aktører da hun forklarte seg i retten torsdag.

Det skal være så godt som fysisk umulig å overleve når man sitter så nær den kraftige bomben som Lund gjorde 22. juli. Blant kollegaene i regjeringskvartalet fikk Lund raskt betegnelsen «mirakeljenta», kom det fram i retten torsdag.

Lund, som hadde sommerjobb i Departementenes servicesenter og vekslet mellom å sitte i departementenes fem ulike resepsjoner, satt ettermiddagen fredag 22. juli i resepsjonen i Høyblokka. Hun og kollegaen Hanne Marie Orvik Endresen ble begge blåst gjennom vinduene mot Akersgata av den kraftige bomben og begge ble funnet ute. Orvik Endresen overlevde ikke.

Aktor Svein Holden påpekte at hun fortalte om sine tøffe opplevelser med bemerkelsesverdig godt humør. Har du hatt nedturer, har det vært vanskelig, ville han vite.

– Ja, jeg har jo det. Jeg er veldig glad for at jeg overlevde, men at jeg måtte gjennom det siste halvåret her, var jeg kanskje ikke så forberedt på. Men jeg har det jo bra og vet ting blir bedre jo mer tid som går, og ... jeg har på en måte bestemt at jeg skal ikke la det her gå inn på meg. Jeg vil ikke la det prege hele livet mitt, sa Lund.

Den unge kvinnen fikk blant annet knusningsskader og blødninger i lever og begge lunger, hundrevis av glassplinter i overkropp, ansikt og hode, brudd i pannebeinet, øyehulene og skallen, flere hjerneblødninger og store skader i bakhodet og ryggen. Hele ansiktsskjelettet var ødelagt, og det var brudd inn i kanalen hvor en av hovedpulsåren til hjernen går.

– Dette er et konkret eksempel på hva de vil si å være millimeter fra døden, fastslo Jan Henrik Lund, som selv er overlege ved Sykehuset Østfold.

Den alvorligste skaden i hjernen var en voldsom hjernerystelse forårsaket av trykkbølgen fra bomben. Den førte til at forbindelseslinjene mellom ulike hjerneceller ble brutt. Da datteren kom til intensivavdelingen på Ullevål skåret hun 5 på skalaen for bevisstløse personer. Skalaen går fra 3-15, der 3 indikerer at personen er hjernedød.

– Jeg så for meg to scenarioer. Enten at hun lå begravd i ruinhaugen, eller at hun var i live, men fikk behandling og dermed ikke kunne svare telefonen. Sannheten viste seg å være noe midt imellom, sa Lund og beskriver det å gjenfinne datteren på sykehuset som å oppleve det verste og det beste i samme øyeblikk. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2