terror-hoved2 - – Det virket som Breiviks liv falt fra hverandre

Det går et markant skille i livet til Anders Behring Breivik i 2006. Han flyttet hjem til moren og gutterommet og ble aldri den samme igjen.

– Det virket som alt, livet hans, falt fra hverandre, sa den første kvinnen som i Oslo tingrett har kunnet kaste lys over personen Anders Behring Breivik, da hun vitnet tirsdag.

Hun var kjæreste med bestekameraten til Breivik og fikk relativt nær kontakt med ham, ifølge sitt vitneprov. De hadde lange samtaler sammen, ofte inngående om temaer som engasjerte Breivik i årene før han flyttet hjem til moren. I motsetning til de tre kameratene som tidligere vitnet i terrorrettssaken tirsdag satte hun konkrete ord på hvorfor hun trodde Breivik gikk til det oppsiktsvekkende skrittet å flytte hjem igjen.

– Det startet med at forholdet til den hviterussiske jenta han hadde truffet på nettet ikke fungerte lenger. Kontorlokalene til selskapet hans var sagt opp, og de ansatte var borte. Så kom det fram at han bare satt hjemme og spilte. Alt skjedde så gradvis, fortalte 27-åringen.

Den samme nærmest maniske energien han gikk i kast med sine forskjellige prosjekter på følger ham gjennom begge faser. Forskjellen er at mens den før friåret på gutterommet ga seg utslag i kommersiell kreativitet og entreprenørskap, ga den seg etter friåret utslag i et urokkelig og ytterliggående politisk engasjement. Breivik var i gang med å jobbe med manifestet «2083 – A European Declaration of Independence».

– Jeg tenkte at det var en fase. At nå skriver han boka si og er helt fokusert på det, mens neste måned kan det være noe annet. Han snakket også mye om gårdsdriften sin. Da følte man egentlig ikke at det var noe unormalt til ham å være, sa 32-åringen som trolig var Breiviks mest fortrolige venn.

Han og andre kamerater prøvde utrettelig å få med seg Breivik ut året han spilte World of Warcraft. De trodde han var dypt deprimert. Det benekter han selv. Endringene som startet i 2006, kulminerte med terrorangrepene 22. juli.

– Sommeren 2008 var han veldig forandret, litt tilbake til sitt gamle jeg. Han hadde fått energien tilbake og var veldig motivert. Det var da han begynte å snakke om boka si om islamisering av Europa. Det var akkurat som om han hadde funnet svaret og ville forklare det for oss andre, sa 27-åringen.

For forsvareren, advokat Geir Lippestad, har det imidlertid vært viktig å vise at Breivik oppførte seg sosialt akseptabelt, at han klarte å legge vekk ideologien når andre ba ham om det og at han fungerte normalt også etter friåret.

Og nyordene som «multikulturalisme» og «kulturkonservativ», viste seg å ikke være Breiviks egne komposisjoner, men allerede eksisterende ord, bekreftet bestevennen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2