terror-gule-2-F - Gule: – Nettet tar over som radikaliseringsarena

Ekstremistforsker Lars Gule mener at ekstremistmiljøer på nettet kan være med og radikalisere personer på samme måte som fysiske møter og gruppepress.

Han var innkalt som vitne av forsvarer Geir Lippestad. Han ville blant annet vite om nettet kan ha påvirket Breivik i en ekstrem retning, siden han ikke har vært del av noe miljø for dette i Norge.

– Nettet kan definitivt være et substitutt, svarte Gule. Han påpekte at de høyreekstreme debattantene han har fulgt, ofte blir personlig sammensveiset over tastaturet. Men forskeren og islameksperten påpekte at forskningen ikke har rukket å se godt nok på dette temaet ennå.

– Noen sier at spill over nettet er viktig i denne sammenhengen. Jeg tror det er mange, mange flere som er opptatt av å surfe rundt og finne bekreftelse på egne forestillinger. Det kan være fengslende og ekstremt absorberende og er en del av virkeligheten som påvirker vår sosialisering, sa Gule.

Forfatteren og forskeren har lenge fulgt og debattert på norske og internasjonale nettsteder for innvandringsmotstandere. Han mener det er eksempler hvor folk har utviklet paranoide trekk i disse miljøene, men at det ikke nødvendigvis betyr at de er utilregnelige.

– Hvis det er så mange ekstreme ytringer på nettet, hvorfor ser vi da ikke flere som går over til å utøve vold? spurte aktor Inga Bejer Engh.

– Jeg tror vi ser flere, men ikke i form av terrorisme, svarte Gule. Han kunne heller ikke gi noen konkrete eksempler på soloterrorister som har blitt radikalisert på nettet.

– Nøyaktig hva som får folk til å tippe over og begå grusomme handlinger, kan man ikke si noe sikkert om, sa forskeren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2