terror-gardell-2 - Gardell: Breiviks tro på lederløs motstand viktig

Religionshistoriker Mattias Gardell mener Anders Behring Breiviks omfavnelse av lederløs motstand vil få stor betydning for rettssaken.

Gjennom manifestet blir det åpenbart at Breivik sverger til lederløs motstandskamp, sier Gardell i sin forklaring, som bærer preg av å være en forelesning om politisk ekstremisme.

Initiativet til vold må komme fra hver enkelt, mener Breivik i manifestet, og Oklahoma-angrepet var i så måte eksemplarisk. Strategien kom også til Europa, og inspirerte blant annet lasermannen i Sverige, og lasermannen 2, det vil si Peter Mangs.

Gjennom tempelridderordenen skulle Breivik danne en «desentralisert plattform for selvorganisert handling». Medlemmene skulle ikke gjøre samme tabben som andre hadde gjort, ved å ha kontakt med hverandre. Heller ikke skulle medlemmene være så dumme at de flagget hva de sto for. Man skulle være diskré, slik at attentatene kunne gjennomføres.

Samtidig var det viktig for Breivik å inspirere andre. Derfor la han blant annet ut grundige oppskrifter på hvordan man kan skaffe våpen og lage bomber, informasjon han selv har funnet på gjør-det-selv-sider på internett. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2