terror-direkte-F - Grufulle detaljer om drapene på Utøya

Anders Behring Breivik snakket rolig og behersket om sine første bevegelser, samtaler og drap på Utøya. Men han ga uttrykk for at han hadde sterk motvilje mot å sette i gang operasjonen.

Da statsadvokat Inga Bejer Engh ba Breivik gå tilbake til ferjeleiet på landsiden av Tyrifjorden, advarte drapsmannen selv mot at det ville komme grufulle skildringer.

Deretter snakket han rolig i over tre kvarter om hvordan han bløffet seg over med båten MS Thorbjørn og hva som gikk gjennom hodet hans før det første skuddet falt.

– Jeg hadde planlagt å skyte færrest mulig mennesker. Jeg ville bruke skytingen som en detonator, og målsettingen var å skremme alle ut i vannet slik at de druknet.

Han sier også at han ville bruke diesel til å tenne på bygninger og tvinge dem som skjulte seg til å komme seg ut.

– Planen var å tenne på for å tvinge dem til å komme ut, så jeg kunne skyte dem. Og hvis de ikke kom ut, ville de brenne inne. Jeg har senere lært at diesel ikke er antennelig, så det var en tabbe. Men jeg klarte uansett ikke å finne lighteren, så jeg måtte gi opp planen, forklarer Breivik.

Flere ganger under forklaringen fortalte han om at han underveis syntes handlingene var grusomme. Han hevdet at både kroppen og hundre stemmer i hodet strittet sterkt imot å heve våpenet og starte det han betegnet som henrettelser. Breivik sier han hele tiden mens han gikk rundt på Utøya, så etter steder det ville være naturlig å gjemme seg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2