terror-christensen-5 - Utførte bomberekonstruksjon på Rena

Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg informerte tirsdag retten om rekonstruksjonen av Anders Behring Breiviks bilbombe.

Rekonstruksjonen ble gjort på Forsvarets sprengningsfelt på Rena i september 2011.

– En av effektene vi ønsket å se på, var skader på biler i nærheten, opplyste Christensen.

Basert på overvåkingsbilder fra regjeringskvartalet 22. juli hadde bombeekspertene god informasjon om posisjonen til de to kjøretøyene som sto parkert og deres mål, vinkler og avstand relativt til bombebilen.

Under rekonstruksjonen ble det brukt kjøretøy av tilsvarende størrelse og vekt som de to kjøretøyene som var parkert i regjeringskvartalet 22. juli, men ikke samme merke.

Den rekonstruerte bomben ble lagd etter tiltaltes oppskrift, ifølge Christensen. Den besto blant annet av kunstgjødsel og diesel. Bomben besto av en hovedladning på 900 kilo og en startladning på 50 kilo.

Bombeteamet brukte trykkmålere for å måle trykket på bomben og hadde en rekke kameraer, blant annet høyhastighetskameraer som kan fange mange detaljer.

– All informasjon ble lagret på et datainnsamlingssystem i en bunker rundt 200 meter unna. Herfra fjernstyrte vi også detonasjonen, fortalte Christensen.

I retten tirsdag spilte han av en video av bomberekonstruksjonen, som er produsert av Kripos. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2