terror-brenna-1 - Så mennesker falle rundt seg

Generalsekretær Tonje Brenna i AUF kom med sterke beretninger om det hun husker fra skytingen på Utøya 22. juli da hun startet sin vitneforklaring i retten onsdag.

Som generalsekretær i AUF var Tonje Brenna involvert i sikkerheten på Utøya og i praktiske ting knyttet til arrangementet. I retten onsdag fortalte hun at hun og resten av leirledelsen bestemte seg for å samle alle til allmøte etter meldingene om bombeangrep i Oslo. Etter møtet sto hun utenfor Kafébygget og pratet med samboeren sin i telefon da hun plutselig hørte det hun først trodde var kinaputter eller fyrverkeri.

– Jeg tenkte at noen med veldig dårlig humor prøvde seg på en dårlig spøk. Jeg løp i retning av lyden for å stanse det. Da jeg var kommet til svingen i enden av Kafébygget, så jeg to mennesker som falt i bakken. Det så ut som de ble truffet av støt, men jeg resonnerte siden at de måtte ha vært truffet av skudd. En i vaktlaget var der og sa at jeg måtte løpe. Så jeg løp i motsatt retning, over Teltplassen, fortalte Brenna.

Brenna løp i retning Sydspissen. Hun forteller at det var mange mennesker som i kaos nærmest løp på hverandre. Hun møtte på en jente som var skadd, som hun bestemte seg for å ta med seg. De løp mot skrenten nedenfor Kjærlighetsstien, hvor folk nærmest sto i kø for å ta seg ned for å gjemme seg mellom fjellhyllene.

Brenna forklarer at hun tok seg ned skrenten og fant en fjellhylle hvor hun la seg ned med den skadde jenta nærmest oppå seg. Mens de lå der, kunne de høre skuddlyder og lyder av personer som falt ned ved siden av seg.

– Jeg prøvde å holde telling på antall skudd jeg hørte og hvor de kom fra. De var tett innpå, jeg kunne lukte kruttrøyk og det svei nesten i øynene. Både til høyre og venstre falt folk ned, jeg hørte mennesker som traff vann og stein. Det ble ropt om hjelp, og mobiler ringte konstant. Skytingen pågikk ganske lenge før jeg hørte skuddene bevege seg i en annen retning, fortalte Brenna.

Mens Brenna forklarte seg, satt Anders Behring Breivik for første gang en rad lenger bak tiltalebenken lengst framme. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2