FORNØYD: Konserndirektør Jon Fredrik Baksaas under presentasjonen av Telenors resultat for 2. kvartal. Baksaas taler med Telenor logo i bakgrunnen. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
FORNØYD: Konserndirektør Jon Fredrik Baksaas under presentasjonen av Telenors resultat for 2. kvartal. Baksaas taler med Telenor logo i bakgrunnen. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Telenor kan bli eier i mobilselskap i Nord-Korea

Telenor kan gjennom selskapet VimpelCom indirekte bli eier i et mobilselskap i Nord-Korea.

Telenor eier 39,6 prosent av VimpelCom. VimpelCom skal være i ferd med å kjøpe seg inn i den egyptiske mobilgiganten Orascom Telecom, som siden 2008 har bygget opp mobiloperatøren Koryolink i Nord-Korea i samarbeid med det statlige post- og teleselskapet.

Telenor vil ikke kommentere saken overfor Dagens Næringsliv.

– Dette er uansett noe administrasjonen i VimpelCom må vurdere. Deretter er det opp til styret i selskapet å ta stilling til dette, sier pressetalsmann Dag Melgaard.

Ber Telenor ligge unna

Telenor har tre representanter som sitter i VimpelComs styre, blant annet Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International betegner Nord-Korea som de siste totalitære regimet i verden. Han mener Telenor bør holde seg unna.

– Hvis man tar samfunnsansvar på alvor, og det flagger jo Telenor høyt, kan jeg ikke fatte at man kan gå inn i noe som har med mobiltelefoni i Nord-Korea å gjøre, sier Egenæs.

Han mener at demokratisk orientert næringsvirksomhet som oftest kan ha positive effekter i det han kaller «gufne regimer». – Men her er det ikke rom for forbedring eller positiv

påvirkning. Da mener jeg man bør ligge unna, sier Egenæs.

Positiv til inversteringene

Direktør Geir Helgesen i Nordisk institutt for Asia-studier ser derimot ingen problemer med å investere i det lukkede landet.

– Myndighetene har liten erfaring med internasjonale relasjoner, og jo flere relasjoner de får, jo lettere blir det å åpne opp, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2