Taust om Liu i kinesiske medier

De offisielle nyhetskanalene i Kina var tause i omtalen av Liu Xiaobo som vinner av årets fredspris.

Mens internasjonale medier, som CNNs sendinger i Kina, gikk i svart da prisvinneren ble offentliggjort i Oslo fredag klokken 11, viet landets egne medier ikke prisutdelingen noe plass.

Mange kinesiske nettaviser hadde ingen opplysninger om fredsprisutdelingen et par timer etter offentliggjøringen fredag. Landets offisielle nyhetsbyrå, Xinhua, gjenga en kort kunngjøring fra det kinesiske utenriksdepartementet om at valget av årets prisvinner kan komme til å skade forholdet mellom Kina og Norge. Meldingen var imidlertid bare publisert på nyhetsbyråets engelsk- og franskspråklige sider, ikke på den kinesiskspråklige siden.

Partiavisen Peoples Daily gjenga etter en stund samme knappe melding, mens avisen Global Times ikke nevnte fredsprisen eller Liu Xiaobo med en stavelse. Det gjorde heller ikke CCTV, den kinesiske statskanalen. Kanalens journalister var også til stede på pressekonferansen i Oslo, men skal ha meddelt kolleger i pressen at de ikke ville komme til å sende noe fra pressekonferansen, før de forlot Nobelinstituttet.

Den Hong Kong-baserte South China Morning Post omtalte derimot både prisutdelingen og reaksjonene nasjonalt i Kina så vel som internasjonale kommentarer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2