Tar seg betalt for «billig» kopimedisin

Produsentene presses på pris, men rabattene når ikke fram til forbrukerne. Apotekene tjener over 400 prosent på såkalt billig kopimedisin.

Riksrevisjonen har for første gang fått innsyn i innkjøpsprisene som grossist- og apotekkjedene har forhandlet seg fram til med legemiddelprodusentene. I realiteten er grossist- og apotekleddet én aktør, siden de tre store grossistene eier over 90 prosent av landets apoteker.

Riksrevisjonen slår ifølge Aftenposten fast at apotekbransjen (grossist og apotek) i snitt hadde en avanse ved salg av kopilegemidler på 564 prosent i 2006 og på 411 prosent i 2007.

– Avansen er veldig høy. Grossistenes fremforhandlede rabatter fra produsentene kommer ikke pasientene til gode. Vi mener Helse- og omsorgsdepartementet må følge med på dette, sier ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen til avisen.

Direktør Kai Finnsnes i Apotekforeningen mener imidlertid at det blir feil å se på prosenter når det er snakk om avanse.

– Du må se på kroneavansen. Apotekene lever ikke av prosenter, men av kroner. I kroner går avansen ned, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2