LA IGJEN BUDSKAP: Anders Behring Breivik hadde med seg flere tekstplakater da han ble ført inn i gymsalen i Skien fengsel, som denne uka er innredet som en rettssal. Etter lunsj la han igjen plakatene på pauserommet. Foto: Frode Sunde / TV 2
LA IGJEN BUDSKAP: Anders Behring Breivik hadde med seg flere tekstplakater da han ble ført inn i gymsalen i Skien fengsel, som denne uka er innredet som en rettssal. Etter lunsj la han igjen plakatene på pauserommet. Foto: Frode Sunde / TV 2
breivik i retten:

Tar avstand fra vold og terror – sier han var hjernevasket for ti år siden

SKIEN FENGSEL (TV 2): Anders Behring Breivik (42) sier i retten at han var hjernevasket da han begikk terrorangrepene 22. juli i 2011.

Idet Breivik reiste seg for å gå inn i vitneboksen, ble han fotfulgt av tre vakter. Han står oppreist og tiltaler dommeren og statsadvokaten med fullt navn når han innleder sin forklaring.

– Det er ikke meningen at du skal lese opp fra et manus, sier dommer Dag Bjørvik når han ser at Breivik bruker den tjukke bunken med papirer han har med seg.

Så begynner terroristen sin forklaring:

– Jeg tar avstand fra all vold og terror. Dette er bak meg. Jeg gir dere herved mitt æresord på det, sier 42-åringen.

Han ønsker imidlertid fortsatt å jobbe for en nasjonalsosialistisk bevegelse i Europa.

– Det er forskjell på en militant og en ikke-militant nasjonalsosialistisk bevegelse, sier Breivik og viser til den nordiske motstandsbevegelsen, en nazistisk organisasjon med opphav i Sverige.

Snakket om oppveksten

Han ber altså om forståelse for at man kan være nazist uten å være militant.

– Det ønsker jeg aksept for. Dersom retten finner det umulig og krever at jeg sier fra meg politikk, så kan jeg gjøre det. Jeg er villig til å innrette meg etter det retten krever, sier Breivik.

Han sier at noe av forklaringen hans vil «høres veldig skremmende ut for dere og allmenheten i Norge», men sier følgende:

– Det er kritisk at dere skjønner hvor hjernevasket jeg var for ti år siden. Det er ikke min skyld at jeg ble hjernevasket. Det er de som hjernevasker online, som bærer nesten hele ansvaret for 22. juli, sier han.

Snakket om oppveksten

Terroristen bruker også tid på å forklare opphavet til ulike politiske ideologier.

Dommeren lurer på hvor Breivik vil med dette, men 42-åringen får fortsette når han insisterer på at det er viktig for å forklare bakgrunnen hans.

Om sin egen bakgrunn forteller han også at han mener pressen har fremstilt oppveksten hans helt feil.

– Alt som har vært sagt om min oppvekst og barndom, er fabrikkerte løgner. Jeg hadde en god oppvekst, jeg kom fra et godt hjem, sier han.

Ifølge Breivik hadde han i 2006 en formue på to millioner kroner, og han hadde en plan om å reise til Kina for å kjøpe en restaurant.

– Men så kjøpte jeg feil aksjer og ble tvunget til å ta et friår for å spille dataspill. Her ble jeg radikalisert, dessverre på et tidspunkt der jeg hadde mye penger, sier han.

FORBEREDT: Ander Behring Breivik (42) viser frem en rekke arm med budskaper til både dommerne og pressen under sin forklaring. Foto: Frode Sunde / TV 2
FORBEREDT: Ander Behring Breivik (42) viser frem en rekke arm med budskaper til både dommerne og pressen under sin forklaring. Foto: Frode Sunde / TV 2

Breivik ramser også opp en lang rekke løsninger for hva han kan gjøre om han prøveløslates. Han forteller også om ulike forretningsplaner som skal sikre ham økonomisk – deriblant dokumentarfilm, nettsalg og interiør.

– Det jeg tilbyr meg, er å hoppe av politikk, sverge ikke-voldelighet, sverge selvsensur, bo i Barentsburg, alternativt en ikke-kolonialisert del av Svalbard eller Kirkenes, sier han, før han ramser opp andre steder han kunne sett for seg å bo, med god avstand til storbyer.

– Hvis du aksepterer avhoppet mitt, vil jeg forlate alt dere mener er problematisk med ytre høyre, og jeg vil gjøre alt dere sier.

Dersom han ikke blir løslatt, ønsker Breivik å sone sammen med terrordømte Philip Manshaus (24), som angrep Al-Noor islamic Centre i Bærum i august 2019. Han omtaler ham i en martyr.

– Må gi mer frihet

Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, sier han forsto logikken i resonnementene til Breivik tirsdag.

– Jeg har lest disse brevene og snakket med ham i mange timer. Samtidig skjønner jeg en del av dette kan være vanskelig å forstå for folk som hører det for første gang, sier han.

– Kan du oppsummere hva det er han sier?

– Nei, det er vanskelig å gi en kortversjon på forklaringene hans, sier Storrvik.

Storrvik mener det er svært viktig at Breivik etterhvert får sone med andre innsatte.

– Når du er isolert i ti år, og blant annet har fått beskjed om at det må være sånn på grunn av egen sikkerhet, er det naturlig at han for eksempel foreslår dette med å sone sammen med Manshaus, mener Storrvik.

Han mener det blir viktig at man etterhvert tester ut den reelle faren rundt Breivik.

– Man har nå i ti år vurdert at det er et stort farebilde rundt ham, uten å faktisk teste dette ut. Det blir mye ord, men ingen reelle tester av dette. På et eller annet tidspunkt må de gi en eller annen form for frihet og se hva som skjer, sier Storrvik.

Får forklare seg fritt

Bakgrunnen for rettssaken som begynte tirsdag, er at Breivik begjærer seg prøveløslatt fra forvaringsdommen han fikk etter å ha drept 77 mennesker den 22. juli i 2011.

Dette er en rett han har ettersom han har sonet minstetiden på 10 år.

Det sentrale spørsmålet er hvorvidt det er gjentakende fare for at 42-åringen vil begå ny, alvorlig kriminalitet dersom han løslates nå.

HENVENDT TIL PRESSEN: Anders Behring Breivik (42) ønsket å svare på pressens spørsmål, men rakk bare å få ett: Om han angret på handlingene sine 22. juli 2011. Det svarte han ikke på. Foto: Frode Sunde / TV 2
HENVENDT TIL PRESSEN: Anders Behring Breivik (42) ønsket å svare på pressens spørsmål, men rakk bare å få ett: Om han angret på handlingene sine 22. juli 2011. Det svarte han ikke på. Foto: Frode Sunde / TV 2

Tirsdag har Breivik anledning til å forklare seg for dommerne. Terroristens vitnemål er todelt: Først får han snakke fritt i cirka halvannen time, mens han må svare på aktors spørsmål den siste halvannen timen.

Ville ikke svare om anger

Allerede før retten ble satt, forsøkte journalister å spørre Breivik om han angrer på sine handlinger. Da snakket han i stedet om rasekrig.

På spørsmål fra dommeren om hva som er hans stilling, svarte Breivik at han jobber for den nordiske stat og er stortingskandidat for et nazistisk, ikke-voldelig parti.

Etter Breiviks forklaring tirsdag, er det satt av tid til vitneførsel på onsdag. Rettspsykiater Randi Rosenqvist skal redegjøre for hvordan hun vurderer Breivik i dag.

I tillegg skal en representant for Skien fengsel, der Breivik soner, forklare seg. Breivik har i tillegg kalt inn den kjente, svenske nynazisten Pär Öberg.

Torsdag avsluttes saken med aktor og forsvarers prosedyrer.