NESTLEDERKAMPEN I AP:

Tajik: – Ingen planer om å trekke meg

Den tidligere nestlederen tar bladet fra munnen.

Hadia Tajik snakker ut om nestlederkampen mot Tonje Brenna. Foto: Erik Edland / TV 2
Hadia Tajik snakker ut om nestlederkampen mot Tonje Brenna. Foto: Erik Edland / TV 2

Nå sier Tajik sier hva hun mener om motkandidaten sin, kunnskapsminister Tonje Brenna. Og tar et internt oppgjør.

Ett år etter at hun måtte gå av som nestleder og arbeidsminister på grunn av pendlerboligsaken, er Tajik igjen lysten på toppjobb i Arbeiderpartiet.

– Fylkeslaget mitt har foreslått meg. Jeg opplever at jeg har støtte flere steder i landet. Det er jeg takknemlig for, sier Tajik.

Hadia Tajik er klar for kamp. Foto: Erik Edland / TV 2
Hadia Tajik er klar for kamp. Foto: Erik Edland / TV 2

Hun er med TV 2 på kjøretur til programmet «Bak rattet». Der forteller hun at hun er forberedt på alt som kommer. For det er duket for åpen kamp om toppvervet mellom Tajik og Brenna.

– Jeg er helt avslappet på dette, jeg vet hva jeg går til. Jeg vet at i det øyeblikket man stiller seg til disposisjon for et verv så er det masse diskusjon, ved det mennesket du er, den folk tror du er eller den folk skulle ønske du var. Og sånn må det bare være, sier hun.

Tar oppgjør med Ap-kulturen

Tajik blir sett på som mer omstridt enn Brenna, etter årevis med posisjonering og maktkamp mot tidligere nestlederkollega Trond Giske. Flere peker på at Brenna er en mer samlende figur.

Både Tajik og Giske måtte trekke seg som nestledere. Foto: Roald, Berit
Både Tajik og Giske måtte trekke seg som nestledere. Foto: Roald, Berit

– Jeg liker Tonje kjempegodt. Jeg synes hun er flink, jeg synes hun gjør mye bra som kunnskapsminister. Og jeg mener også at uansett hvordan dette går, hvem som gjør hva og hvem som får hvilket verv, så er Tonje en viktig del av fremtiden til partiet vårt, sier Tajik.

– Er du samlende?

– Det er ikke opp til meg å vurdere.

– Men hva synes du selv?

– Jeg syns at en av mine beste egenskaper er at jeg er god på å få gjennom resultater. Det tror jeg jeg viste som arbeidsminister.

Tajik mener også at det må være rom for flere enn én kandidat.

– Vi må jobbe med kulturen i partiet vårt. Det må være mulig for flere personer å stille seg til disposisjon til et verv, uten at det blir ansett som en maktkamp. I andre partier diskuterer man også ulike personer til ulike verv, uten at det nødvendigvis ender opp med å bli like spisset som man kan se en del diskusjoner i Arbeiderpartiet bli. En demokratisk og velfungerende partiorganisasjon må klare å diskutere flere personer til et verv uten at det skal være opprivende for noen, sier hun.

Gir seg ikke

Alle fylkeslag er oppfordret av Arbeiderpartiets valgkomité til å spille inn sine kandidater til ledelsen og sentralstyret innen 10. mars.

Troms Ap, AUF, Agder Ap og Arbeiderpartiets sametingsgruppe har allerede bestemt at Brenna er deres foretrukne nestlederkandidat.

Men Tajik sier det at mange peker på Brenna, ikke gjør at hun vurderer ting annerledes.

Mange peker på Brenna. Foto: Martin Fønnebø / TV 2
Mange peker på Brenna. Foto: Martin Fønnebø / TV 2

– Nei, jeg har vært fullt forberedt på at ting kommer til å bølge frem og tilbake. Også må valgkomiteen få lov til å jobbe. Jeg har bare stilt meg til disposisjon, jeg skal ikke drive noen amerikansk valgkamp, sier hun.

– Det er mange nå som mener det kommer til å bli Tonje, at du taper?

– Vi får bare se da.

– Men kommer du til å trekke deg?

– Vi får bare se da.

– Men du trekker deg ikke nå?

– Nei, jeg har ingen planer om det.