FLITTIG VIKARBRUK: Det er blitt brukt nesten en halv milliard kroner på vikarer i norske sykehus. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
FLITTIG VIKARBRUK: Det er blitt brukt nesten en halv milliard kroner på vikarer i norske sykehus. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Sykehusene brukte 487 millioner på vikarer

15 private byråer forsynte norske sykehus med vikarer til en verdi av 487 millioner kroner i fjor. En internrevisjon påpeker flere tilfeller av brudd på Arbeidsmiljøloven.

Sommeren 2009 inngikk de fire offentlige helseregionene en rammeavtale med 15 private vikarbyråer. I fjor gikk revisjonsselskapet Deloitte igjennom rammeavtalen og utførte kontroll hos seks av byråene. Resultatet var ikke akkurat oppløftende.

– Rapporten avdekker en rekke avvik og påpeker flere forhold som vi ikke er fornøyde med. Men vi satte selv i gang internrevisjonen og var proaktive med tanke på å sikre god kvalitet og ordnede forhold, sier personaldirektør Hilde Christiansen i Helse Vest til NTB.

Blant annet slår Deloitte fast at arbeidstidsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven er brutt i flere tilfeller. For enkelte vikarer forelå det ikke signert arbeidsavtale, i andre tilfeller manglet CV eller referansene var ikke sjekket.

Mangelfull registrering og dokumentasjon på at autorisasjonen er i orden, er et annet avvik som går igjen. Pålagte prøver og egenerklæringer vedrørende smittevern var også fraværende enkelte steder. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2