SV-skepsis til at norske kampflydeler kan havne i Israel

Sosialistisk Venstreparti er kritisk til at norske kampflydeler kan bli brukt på jagerfly som Israel har bestilt fra USA.

Som tidligere kjent har den norske regjeringen besluttet å kjøpe amerikanske jagerfly av typen Joint Strike Fighter (JSF). Som motytelse har regjeringen håp om at USA gir kontrakter til norsk industri til en verdi på 20 milliarder kroner for levering av flydeler til JSF-produsenten Lockheed Martin.

Flere land har også bestilt JSF-fly fra USA. Totalt skal det bygges 3.200 JSF-fly, og får norske myndigheter og norsk industri det som de vil, vil flyene inneholde norske deler.

Søndag opplyste israelske myndigheter at landet skal bestille 20 av flyene. Med den norske gjenkjøpsavtalen i bakhodet, betyr Israels handel at Norge kan komme til å selge våpendeler til Israel for opp mot 100 millioner kroner, skriver Dagbladet.

Sosialistisk Venstreparti liker ikke tanken på at Israel på denne måten kan få tak i norske våpendeler.

– Hvis Norge nå ender opp med å selge våpen til Israel via USA, viser det bare hvor viktig det er å få på plass ordningen med sluttbrukererklæringer. Da vil heller ikke de land vi selger våpen til kunne selge dem videre til land i krig, sier nestleder Bård Vegar Solhjell i SV.

Flere bedrifter leverer allerede deler til prøveproduksjonen av JSF-flyene. Blant bedriftene er Kongsberg Gruppen, Volvo Aero Norge, Nateck og Kitron. De produserer blant annet deler til flyvinger og flykropper, samt deler til motorer, og elektronikk til flyene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2