SV:- Oljen har gjort oss late

SVs miljøpolitiske talsperson, Snorre Valen, ønsker at regjeringen legger en plan for utfasing av oljeutvinning i sin varslede oljemelding.

– Vi bør avvikle oljevirksomheten på norsk sokkel og la oljen ligge på havbunnen til glede for kommende generasjoner, sier SV-representanten fra Sør-Trøndelag.

Valen ønsker svar på når skal vi være uavhengige av olje, hvordan skal det skje, og hvilke nye arbeidsplasser skal vi skape.

– Oljen har gjort oss late. Norge må kaste oljesløret som hindrer oss i å se andre muligheter for verdiskaping enn olje, sier Snorre Valen, stortingsrepresentant og miljøpolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV).

Den rødgrønne regjeringen har lovet å legge fram en petroleumsmelding i 2010.

– Oljelobbyen vil ha oss til å tro at alt annet enn olje ikke er ordentlige verdier. Dette er et angrep på industrien, på turismen, og på fiskerinæringa, mener Valen. Han kaller koblingen som ofte gjøres mellom oljeproduksjon og velferd for historieløs og usolidarisk.

– Når vi glemmer at land som Sverige og Danmark har bygd solidariske samfunn uten våre oljeverdier, er det fordi oljesløret tildekker utsynet vårt, sier Valen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2