TAKKET: Audun Lysbakken takket av som partileder etter 11 år under helgens landsmøte på Gardermoen. Foto: Ole Thomas Halvorsen
TAKKET: Audun Lysbakken takket av som partileder etter 11 år under helgens landsmøte på Gardermoen. Foto: Ole Thomas Halvorsen
Audun Lysbakken i landsmøtetalen:

– SV har tatt over Aps rolle

Lysbakken brukte landsmøtetalen på sin nest siste dag som SV-leder til å gå i strupen på Arbeiderpartiet.

I sin landsmøtetale sa, og argumenterte Lysbakken for at SV nå har tatt over Arbeiderpartiets tradisjonelle rolle som fornyer av velferdsstaten.

Lybakken viste til barnehagereformen, SFO-reformen og den nettopp påbegynte tannhelsereformen som SV kjempet for å få inn på årets statsbudsjett.

– Hva har disse tre store reformene til felles? Initiativet ble tatt av SV, og de ble og blir gjennomført av SV, konkluderte Lysbakken.

Han konstaterte også at tidligere Partisekretærs Haakon Lies oppskrift om alltid å gå til valg på en stor velferdsreform er noe Ap ikke lenger driver med.

Takket Spetalen og Sissener

Lysbakken spøkte også med milliardærenes flukt til Sveits. Både restauranter og turisttilbud med ramset opp før SV-lederen presiserte:

– Sikkert fint, men vi vet jo hva det egentlig handler om. Å slippe å betale skatt. Disse menneskene vender Norge ryggen, konstantere Lysbakken til stor applaus fra salen.

Deretter sendte han en spøkefull takk til milliardærene og investorene Øystein Stray Spetalen og Jan Petter Sissener.

– Takk for all oppmerksomheten dere har gitt meg og SV gjennom alle disse årene. Det har virkelig hjulpet oss med å få fram poenget. Jeg glemmer dere aldri!

Kritiserte Høyre og Ap

Miljøpolitikk og klimaendringer var også et stort tema under Lysbakkens siste tale. Han kritiserte Høyre og Arbeiderpartiet for å være for å være for feige til å handle.

– Jeg tror Arbeiderpartiet og Høyre har hverandre i et fryktens grep. Ingen av de to kommer til å tørre å gå foran uten den andre.

Han kritiserte oljeskattepakkene og leting etter nye oljefelt. Han brukte også muligheten til å sende en hilsen til partilederne for de to største Stortingspartiene.

– Dette er en slags siste hilsen til Jonas og Erna. Slutt å tvinge hverandre til å fornekte virkeligheten.

OPPGJØR: Lysbakken kom et stikk til de andre partiene på rødgrønn side. Foto: Gorm Røseth / TV 2
OPPGJØR: Lysbakken kom et stikk til de andre partiene på rødgrønn side. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Ønsker venstreside-allianser

Også Senterpartiet, som avholder sitt landsmøte samtidig som SV, fikk høre det i Lysbakkens tale.

– Det er trist at Senterpartiet de siste årene har gjort det til et gjentatt politisk poeng å holde avstand til SV, og dyrke konflikter med venstresiden og miljøvernere, sa han fra talerstolen og la til:

– Med det risikerer Senterpartiet å sage over greinen de sitter på.

Lysbakken talte om viktigheten av venstreside-allianser i saker som EU-medlemskap, distrikt og landbrukspolitikk og miljøsaker.

– Vi vil bygge broer, ikke brenne dem. Fordi SV er et parti som vil bygge allianser for å ta vare på det beste med Norge.

– Nato-kritikken består

Utenrikspolitikk og NATO-medlemskap er ventet å bli ett hett tema på SV-landsmøtet. Lørdag skal det voteres over endring i SVs- partiprogram som tidligere har hatt ett tydelig krav om å jobbe for å få Norge ut av NATO. Lysbakken ba landsmøtet vedta en ny NATO-linje i sin tale fredag.

– NATO-kritikken og våre mål består. Men en norsk utmelding er ikke lenger den beste planen for å få det til, sa han.

SV-lederen snakket om viktigheten av å ha Norden som hjørnestein i venstresidens sikkerhetspolitikk.

SV har lenge vært tydelige på at ønsket har vært en nordisk sikkerhetsallianse. Med Sverige og Finland på vei inn i NATO knuses nå denne drømmen. Lysbakken var likevel optimistisk under sin tale.

– Selv om det ikke skjer slik som vi hadde håpet på, byr den nye situasjonen på en mulighet som vi må gripe. Endelig kan Norden samles. Nå gjelder det å sørge for at vi blir avhengig av hverandre, i stedet for bare å bli avhengig av USA.

Takket kona

Audun Lysbakken har vært SVs partileder i hele 11 år. Under avslutning av sin siste tale som partileder takket han støttespillere og ungdomspartiet spesielt. Deretter ønsket han at landsmøtet skulle takke en spesiell person.

– Det er Siv, min partner, som har latt meg gjøre det – det er hun dere har lånt meg fra. Hun har dessuten ofte vært min beste rådgiver, støttet meg når jeg har trengt det og sagt fra når jeg har vært helt på jordet.

– Jeg skylder Siv veldig mye, og det gjør SV også.