Stort svinn i norsk bistand

Omfanget av svinn i norsk bistand overrasker Riksrevisjonen. 70 prosent av all antibiotikaen i helsevesenet i Malawi forsvinner før den når ut til pasientene.

Millioner av mennesker i det afrikanske landet Malawi har fått tilgang på vaksiner og medisiner gjennom Norges og andre giverlands finansiering av en vesentlig del av landets helsevesen. Likevel er svinnet til dels enormt, skriver Aftenposten.

En undersøkelse som Riksrevisjonen har fått utført ved 23 lokale helsestasjoner, viser at 70 prosent av antibiotikaen forsvant i det lokale leddet, uten å nå pasientene som hadde behov for medisinen, skriver avisen.

Selv om tallet anses som usikkert, er svinnet uansett betydelig, mener Riksrevisjonen, som betegner den norske nulltoleransen for korrupsjon som naiv.

– Vi er veldig overrasket. Vi visste det var svinn, men ikke at omfanget var så stort lokalt, sier ekspedisjonssjef Kjell Bildøy.

Ettersom Norge en periode stanset helsestøtten til Malawi, ser utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) og utenriksminister Espen Barth Eide på Riksrevisjonens undersøkelse av svinn som irrelevant. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2