Største fall på Oslo Børs på flere år: – Fellestrekk med finanskrisen
Oslo Børs har falt 4,8 prosent torsdag. – Reaksjonen har noen fellestrekk med finanskrisen, sier sjefsøkonom.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt torsdag ettermiddag ned 4,8 prosent.
Ifølge Dagens Næringsliv er fallet det største siden 2015.
– Kort fortalt handler dette om frykt for at selskapene som er på Oslo Børs kommer til få en mye dårligere inntjening framover, sier sjefsøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til TV 2.
Frykt for koronaviruset
Wilhelmsen, som er makroøkonom, sier frykten ene og alene handler om det nye koronaviruset covid-19. Onsdag opplyste Folkehelseinstituttet at Norge har sitt første bekreftede tilfelle av smitten.
– Det sprer seg kraftig og raskt. Det er ikke viruset i seg selv som gjør at børsen faller, men frykten for spredning og tiltakene myndighetene setter i verk, sier Wilhelmsen.
Tiltakene sjefsøkonomen sikter til er blant annet restriksjonene som blir pålagt byer og produksjon. I Kina har mer enn 50 millioner mennesker vært i karantene, og viruset har blant annet ført til at fabrikker har stengt. Både import og eksport i landet har blitt kraftig påvirket.
– Det stenger også ned mye aktivitet i landene. Til og med der det ikke er smitte er befolkningen redd for å gå på restauranter og på kino. Dermed bruker de ikke penger, sier Wilhelmsen.
Negativ konsekvens
Dette har en negativ konsekvens for den globale økonomiske aktiviteten, som igjen fører til at aksjekursen går ned.
– En aksjekurs er en forventning om en inntekt framover, og den endrer seg nå som vi ser at økonomien stopper opp, forteller sjefsøkonomen.
Det kraftige fallet kan være forbigående, og ifølge Wilhelmsen ligger usikkerheten i hvor lenge spredningen av koronaviruset varer.
– Jo større spredningen er, og jo lenger det varer, jo større er den økonomiske usikkerheten, sier han.
– Fellestrekk med finanskrisen
Samtidig har det vært et kraftig fall i oljeprisen torsdag. Den falt 4 prosent, og ved 15.40-tiden var prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet sunket 4,1 prosent.
– Vi er avhengige av internasjonal handel, og råvareprisene handler om etterspørsel. Oljeprisene har rast. For mange selskaper er det slik at råvareprisene har mye å si for inntektene, sier Wilhelmsen.
Også den norske krona svekket seg, og kronekursen var torsdag ettermiddag den laveste mot euro siden fellesvalutaen ble opprettet i 1999, ifølge E24.
– Det er veldig store bevegelser nå. Og det går veldig raskt. Det er tydelig at det er mye frykt og usikkerhet, og markedsreaksjonen har noen fellestrekk med finanskrisen, sier han.
Torsdag har børsene i både London og Frankfurt gått ned over 3 prosent. 1 euro var verdt 10,31 kroner torsdag.