Store skader i Gudvangatunnelen: – Vil være stengt i flere dager

32 personer ble evakuert da et vogntog tok fyr i Gudvangatunnelen natt til lørdag. Tunneltaket har fått store skader, og tunnelen vil være stengt i flere dager.

VOGNTOG: Det var et vogntog som tok fyr i Gudvangtunnelen. Foto: Vest politidistrikt
VOGNTOG: Det var et vogntog som tok fyr i Gudvangtunnelen. Foto: Vest politidistrikt

Nødetatene fikk melding om brannen i Sogn og Fjordane klokken 3.39. En kolonne med tre vogntog var halvannen kilometer inne i tunnelen da ett av vogntogene begynte å brenne.

Det var kraftig varmeutvikling på stedet. Vogntoget er helt utbrent, men brannvesenet har slukket brannen. Det foregår ventilering av tunnelen, opplyser brannvesenet.

– Tunnelen vil bli stengt lenge. Det henger ledninger ned, og geologer må undersøke vegger og tak. Brannvesenet driver fortsatt med etterslukning, opplyser operasjonsleder Morten Rebnord til TV 2 klokken 6.30 lørdag morgen.

Store forsinkelser

Gudvangatunnelen er norges nest lengste tunnel, og måler 11 kilometer. Tunnelen er hovedfartsåren mellom Oslo og Bergen.

– Hvis man planlegger å kjøre den veien til Oslo eller Bergen, må man forvente at det kan ta flere timer lenger enn det vanligvis gjør, sier trafikkoperatør Eirik Rystad Skånøy til TV 2.

BRANN: Vogntoget i tunnelen er utbrent. Foto: Vest politidistrikt
BRANN: Vogntoget i tunnelen er utbrent. Foto: Vest politidistrikt

Anbefalt omkjøring er via riksvei 13 Voss-Granvin, riksvei 7 over Hardangervidda og fylkesvei 50 Hol/Aurland. Omkjøring også mulig via E39 Bergen-Lavik-Oppedal og fylkesvei 55 Dragsvik-Hella, skriver Vegtrafikksentralen Vest på Twitter.

Det blir imidlertid kolonnekjøring på riksvei 7 på grunn av uvær.

Tre branner på seks år

Fire personer er sendt til Lærdal sjukehus med mindre røykskader.

Hele tunnelen og alle vogntogene er gjennomsøkt, opplyser politiet. Det er ikke funnet flere personer i tunnelen. Politiet opplyste først at 37 personer ble evakuert, men har nedjustert tallet til 32. Flesteparten er vedlikeholdsarbeidere. Alle de tre sjåførene er gjort rede for.

Det har vært flere episoder med brann i Gudvangatunnelen de siste årene. I 2015 ble fire alvorlig skadd etter en brann i en turistbuss i tunnelen.

Også i 2013 var det brann i tunnelen. En lastebil sto i brann 2-3 kilometer inne i tunnelen fra Undredal-siden. Da ble 70 mennesker ble sendt til sykehus. 24 av dem var kinesiske bussturister.

(©NTB/TV 2)