Støre med julebudskap: – Folk skal få bedre råd

– Vi er på det punktet som gjør mest vondt, sier Jonas Gahr Støre (Ap) om kriseåret. Men nå går vi bedre økonomiske tider i møte, spår han.

ÅRET 2023: Statsminister Jonas Gahr Støre oppsummerer det siste halvåret. Foto: Frode Sunde / TV 2
ÅRET 2023: Statsminister Jonas Gahr Støre oppsummerer det siste halvåret. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Vårt mål er at folk igjen skal komme på plussiden og få bedre råd.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre når han holder sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig tirsdag.

– At mange har fått dårlig råd er en av de største utfordringene vi står overfor, sier Støre.

For regjeringen legger bak seg et mildt sagt trøblete økonomisk år. Norges Bank har hevet renten 14 ganger, antallet som står i matkø har eksplodert, andelen som mottar sosialhjelp har økt og mot slutten av året har også strømprisene steget igjen.

UTFORDRING: – At mange har fått dårlig råd er en av de største utfordringene vi står overfor, sier Støre. Foto: Frode Sunde / TV 2
UTFORDRING: – At mange har fått dårlig råd er en av de største utfordringene vi står overfor, sier Støre. Foto: Frode Sunde / TV 2

En forsikring om at vi går bedre økonomiske tider i møte, er et av statsministerens hovedbudskap.

– 2023 er året der prisene på alt vi har bruk for har fortsatt å stige. Det gjorde også styringsrenten og det merkes godt, sier Støre.

Han viser til et eksempel, der en vanlig familie med 3,5 millioner kroner i lån rundt regnet har fått 100.000 kroner i økte renteutgifter årlig.

– Rentebelastningen i økonomien er større enn den var på slutten av 80-tallet.

Men nå er rentetoppen nådd, spår statsministeren.

– Nå er vi på det punktet som gjør mest vondt.

Støre sier at de nå venter reallønnsvekst, og at renten skal ned fra høsten 2024.

YS: – Skuffet

Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS) mener statsminister burde snakket mer om den økende arbeidsledigheten inflasjonen og pengepolitikken fører med seg.

– Jeg er skuffet over at statsministeren ikke var tydeligere når det gjelder den økende og akutte ledigheten. Jobb nummer en for enhver Arbeiderpartiregjering er å holde folk i jobb, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Når arbeidsledigheten øker, må hele regjeringens politikk dreies inn mot å bekjempe den.

MINDRE SKJERM: Ifølge Støre skal regjeringen ta opp kampen mot for mye bruk av skjerm i den norske skolen. Foto: Frode Sunde / TV 2
MINDRE SKJERM: Ifølge Støre skal regjeringen ta opp kampen mot for mye bruk av skjerm i den norske skolen. Foto: Frode Sunde / TV 2

Han mener Støre underspiller rentas effekt på folks arbeidsplasser, og frykter det er fare for at flere bedrifter vil gå over ende med den siste rentehevingen.

– Uakseptabelt og opprørende

Statsministeren snakker også om den vanskelige globale situasjonen, og det han kaller et nytt sikkerhetspolitisk landskap.

– 2023 er det første fulle året med krig i Ukraina, det er året Hamas gikk til terrorangrep mot Israel og fikk en kraftig krigføring mot Gaza tilbake.

Antallet drepte palestinere i Gaza har nå oversteget 18.400.

– Vi har fordømt terrorangrepet Hamas utførte mot Israel 7. oktober. Det sjokkerte en hel verden. Og det utløste det som siden har vært en svært farlig situasjon i hele regionen. Det er ingen steder på Gaza som er trygge nå.

– Det er uakseptabelt og opprørende. Begge krigene viser at det sikkerhetspolitiske landskapet på kort tid er endret, sier Støre.

GOD JUL?: Statsministeren legger ikke skjul på at det har vært et krevende år, selv om han smiler akkurat her. Foto: Frode Sunde / TV 2
GOD JUL?: Statsministeren legger ikke skjul på at det har vært et krevende år, selv om han smiler akkurat her. Foto: Frode Sunde / TV 2

I tillegg har det foregående året satt varmerekord på varmerekord.

– Noe vi har stiftet bekjentskap med gjennom ekstremværet Hans, sier Støre.

I strupen på skjermbruk

Støre viser også til de dystre resultatene etter årets PISA-undersøkelse.

Den viser at ferdighetene til norske 15-åringer har falt kraftig i matte, naturfag og lesing siden 2018.

Nå skal regjeringen ta opp kampen mot for mye bruk av skjerm i den norske skolen.

– Vårt mål er å få fraværet ned, konsentrasjonstiden i skolen opp, og skjermbruken ned.

– Det digitale har fått en for stor rolle, sier Støre.

Mindre bruk av skjerm vil føre til bedre resultater og økt læring i norsk skole, hevder han.

– Vi ønsker å stoppe den ukritiske digitaliseringen av skolen.

HJERTESAK: For mye skjermbruk i skolen er en av hjertesakene til den nye kunnskapsministeren, Kari Nessa Nordtun. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
HJERTESAK: For mye skjermbruk i skolen er en av hjertesakene til den nye kunnskapsministeren, Kari Nessa Nordtun. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Det politiske kriseåret

2023 har også vært et år i skandalens tegn, dominert av habilitets- og aksjeskandaler blant politikere.

Anette Trettebergstuen (Ap), Anniken Huitfeldt (Ap) og Ola Borten Moe (Sp) gikk alle av som statsråder etter habilitetsbrudd.

I tillegg ble det nylig kjent at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tatt opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner.

Arbeiderpartiet gjorde også et historisk dårlig kommunevalg, og er for første gang på nær 100 år ikke lenger Norges største parti.