Stor undersøkelse: – Her er nordmenn dårligst i Europa
En ny undersøkelse viser flere urovekkende trender i nordmenns privatøkonomi. Ekspert tror nordmenn vil få en vekker.

Dyrtiden det siste året har gjort nordmenns privatøkonomi betydelig trangere.
Samtidig som at forbruksgjelden øker, bruker nordmenn i stadig økende grad opp bufferkontoen sin til å betale løpende utgifter.
Nå slår inkassoselskapet Intrum alarm om nordmenns betalingsvaner.
Stor økning
Intrum har nylig har gjennomført en omfattende undersøkelse i hele Europa om folks privatøkonomi.
Funnene viser at nordmenn har fått forverret betalingsevne det siste året.
Blant annet har fire av ti nordmenn lånt penger for å betale regninger det siste året, en dobling fra i fjor.

– Funnene forteller at vedvarende høy inflasjon og et år med stadig økende rentenivå gjør at nordmenns økonomi er i ferd med å skvises, sier Intrums administrerende direktør Steinar Nielsen.
I undersøkelsen oppgir 6 av 10 nordmenn å ikke ha betalt én eller flere regninger i tide det siste året. Det er en stor økning fra 4 av 10 på samme tid i fjor, og det verste resultatet blant alle land i Europa.
– Norge er kanskje landet som merker renteøkningen mest. Nordmenn flest har flytende rente på lånet, i motsetning til de fleste andre land. Det har hatt stor effekt på folks kjøpekraft.
Tegn på regningsarroganse
Selv om stadig flere er for sene med å betale regninger, betyr ikke dette bare at nordmenn ikke har penger nok.
I undersøkelsen scorer nemlig Norge og Sveits høyest på uttalelsene «jeg trodde ikke at det kom til å få konsekvenser dersom jeg ikke betalte i tide» og «regningen var så liten at jeg ikke trodde det betydde noe om jeg betalte i tide eller ikke».
– Kun 35 prosent sier de ikke får betalt i tide grunnet pengemangel. Det har heller kanskje med at man tar lett på purregebyr og inkassovarsler. Det kan bli det vi kan kalle for en regningsarroganse, sier Nielsen.

Han påpeker at 80 prosent av ubetalte regninger løser seg før det blir et inkassokrav.
– I første halvår i år hjalp vi 125.000 nordmenn med å bli inkassogjeldfrie. Det er veldig mange som ønsker hjelp, og ofte hjelper det bare å få ryddet. Vi står mellom bedriften og skyldneren, og det er i alles interesse å løse en sak på en god måte.
Tallene bekymrer
Andreas Ørpetveit, postdoktor ved NHH, er overrasket over at det står så dårlig til med nordmenns betalingsevner- og vaner.
– Tallene tyder kanskje på at norsk privatøkonomi er mindre robust enn man liker å tro, og at nordmenn er mindre skolert i privatøkonomien enn man liker å tro.

Han sier nordmenns høye gjeldsgrad er en viktig grunn til at nordmenn er i europatoppen på ubetalte regninger.
– Dette er regninger som blir veldig dyr gjeld når de går til inkasso, og som man bør betale ned ganske raskt. Det er veldig negativt for dem som kommer i den situasjonen.
– Overrasker veldig
At nordmenn også er blant Europas verste på «regningsarroganse», kaller postdoktoren for et varseltegn.
– Dette overrasker meg også veldig. Norge har et godt utdanningssystem, og man tror at minimumsutdanning er nok til å lære om privatøkonomi. Det tyder kanskje på at det må mer personlig økonomi inn i grunnskolen.

Uventede inkassovarsler og betalingsproblemer vil gi en bratt læringskurve for mange, sier Ørpetveit.
– Man har vært i en periode med lave renter og inflasjon, så veldig mange ikke vært i en situasjon som dette. Det kan være at det er en del læring i det. Når såpass mange ikke vet konsekvensene av å ikke betale, lærer man ganske fort.